150 Çocuğun İntiharıyla İlişkilendirilen Mavi Balina TBMM'nin Gündeminde

29
5
5
3
0
Türkiye'de 150 çocuğun intiharının ilişkilendirildiği mavi balina oyunu meclisin gündemine taşındı. Konuyla ilgili sunum yapan Türkiye Bilişim Derneği, Mavi Balina'nın ne olduğunu ve nasıl önlenebileceği konusunda fikirlerini açıkladı.

Son yıllarda internet üzerinde ortaya çıkan, oyun olarak nitelendirilen ancak bir ölüm tuzağı olan Mavi Balina, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine geldi. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) üyelerinden olan Doç. Dr. Özhan Yalçın, Mavi Balina ile ilgili bir sunum yaptı. Türkiyede intihar eden 150 çocuğun Mavi Balina ile ilişkilendirildiğini söyleyen Yalçın, konunun üstesinden nasıl gelinebileceğine dair söylemlerde bulundu.

İnternetten erişilebilen ancak nasıl erişildiği konusunda farklı söylentilerin olduğu Mavi Balina'nın yöneticileri, çocuklara bazı görevler veriyorlar ve bu görevlerin yapılmasını istiyorlar. Çeşitli tehdit ve psikolojik baskılarla çocukları ağına düşüren Mavi Balina, son görevinde ise çocuklardan intihar etmesini istiyor. Bunun sonucunda da pek çok kez acı olaylar yaşanıyor.

mavi balina

Mavi Balina isimli oyunla ilgili olarak araştırmalarını tamamlayan ve meclise sunan Yalçın, bu oyunun 2013 yılından beri var olduğunu söyledi. Mobil platformlar ya da bilgisayarlar için bir uygulamasının bulunmadığını açıklayan Yalçın, bu sisteme her zaman giriş yapılamadığını ifade etti. Oyunun kurucusunun konuyla ilgili ceza aldığını ve hapis yattığını söyleyen Yalçın, diğer yöneticilerinin kim olduğunun ve nerede olduklarının bilinmediğini, belirli bir adresi olmadığı için de BTK'nın konuyla ilgili olarak engelleme yapamadığını belirtti.

Mavi Balina yöneticilerinin çok iyi algı yönetimi yaptıklarını ifade eden Yalçın, görevlerin çocuklara genelde gece verildiğini ve bu görevlerin verilmesi sırasında korku temalı video ve müziklerin kullanıldığını söyledi. Verilen görevlerin çocuklara, kendilerini aşağılık hissetmelerine neden olduğunu açıklayan Yalçın, yöneticilerin sürekli olarak reenkarnasyondan bahsettiklerini ve çocukların yeniden doğacaklarına ikna edildiğini söylüyor.

Mavi Balina oyununda 50 farklı görevin olduğunu belirten Yalçın, bu görevlerin giderek daha da zorlaştığını ve çocuklara verilen görevlerin genelde kendine zarar vermeyle ilgili olup bir süre sonra kendine zarar vermenin normalleştirildiğini ifade etti.

Oyunla ilgili genel bilgileri verdikten sonra Mavi Balina'nın önüne geçmek için yapılması gereken şeylerden de bahseden Yalçın, özel polikliniklerin açılmasının gerekli olduğunu bunun yanında çocukların internete rahatça erişebildikleri internet kafelerin çok iyi denetlenmesi gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili olarak tıp eğitimlerinin verilmesinin de gerekli olduğunu söyleyen Yalçın, özellikle aile hekimlerinin bu konuda eğitilmelerinin gerektiğini ifade etti.

Konuyla ilgili olarak ailelerin yapması gereken şeyleri de açıklayan Yalçın, ebeveynlerin mutlaka çocuklarını takip etmeleri gerektiğini belirtti. İnternet ve bilgisayar kullanımı konusunda belirli sınırların konulması gerektiğini ifade eden Yalçın, sürenin 1 ila 1.5 saat arasında olması gerektiğini, karanlık çevrenin odaklanmayı artıracağı için bilgisayar kullanımının yapıldığı odalarda mutlaka aydınlatma olması gerektiğini ve ebevenlerin en azından 18 yaşına kadar çocuklarının tüm şifrelerini bilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/turkiye/meclise-mavi-balina-sunumu-150-cocugun-olum-nedeni-olabilir,EgsC5fx1akmZuBsGq0-lNQ
29
5
5
3
0
Emoji İle Tepki Ver
29
5
5
3
0