Sony, PlayStation Oyunlarında Cinsel İçerik Standartını Değiştireceğini Duyurdu

16
10
2
1
0
Sony yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, sosyal medyada fazlasıyla yer bulan 'ben de' hareketine destek olarak oyunlarda bulunan cinselliğin azaltılması kararının alındığı belirtildi.

2018 yılının başlarında Amerikalı oyuncu Alyssa Milano'nun attığı bir tweetle başlayan ve cinsel istismara uğrayan kadınların tweet altına bende yazarak destekledikleri, çok kısa bir sürede hızla yayılan #MeToo hareketi, Sony'yi harekete geçirmiş durumda. Bu hareketin bir sonucu olarak, konsolda bulunan tüm oyunları kapsayacak şekilde yeni bir cinsel içerik standartı geliyor. Bu sayede platformda, cinsel içeriklerin azaltılması planlanıyor.

Japonya'da ortaya çıkan anime sanatı, aslında Sony'nin harekete geçmesinin temel sebebi. Çizgi filmler, animasyonlar ve bilgisayar oyunları derken animeler artık pek çok alanda karşımıza çıkıyor. Kimi zaman sadece normal animasyonlar şeklinde olan animeler kimi zaman ise kız çocuklarının cinselliklerinin ön plana çıkarıldığı şekilleriyle karşımıza çıkabiliyor. Yetişkin kategorisi altında pek çok anime oyun platformlarda mevcut. Şirketten yapılan açıklamalara göre Sony bu durumdan rahatsız ve hedef olmak istemiyor.

Amerika'da hakaret kabul edilebilecek olan türde oyunların, Japon iç pazarında kabul edilebilir olduğu zaten bilinen bir gerçekti. Sadece anime olarak değil, farklı türlerde çıkarılmış olan oyunlarda da cinsel içerikler bulunuyor. Gelinen bu noktaya kadar Sony de dahil olmak üzere tüm oyun platformunda bu oyunlar satıldı. Ancak bundan sonraki süreçte, Sony bu konuda çok daha katı kurallara sahip olacak. YouTube ve Twitch gibi video kaynakları bu hamlenin mantıklı olduğunun birer göstergesi. Platformlar üzerinden yapılan canlı yayınlar milyonlarca kişi tarafından izleniyor. Her ne kadar yasaklama cezaları olsa bile, sosyal medyada bir görüntünün viral olması an meselesi. 

Yenilenen cinsel içerik politikası Sony tarafından henüz yazılı olarak sunulmadı, şu an için şirket geliştiricileri baskı altına almaya çalışıyor. Bu da geliştiricilerin tepkisine yol açıyor. Öyle ki Sony, geliştiricilerden farklı taleplerde bulunuyor ve geliştiriciler de ne yapmaları gerektikleri konusunda bir strateji geliştiremiyorlar. Bazı oyunlarda fark edilen bir durum ise Sony'nin oyunların piyasaya sürüleceği yerlere göre hareket etmesi. Oyunun Avrupa sürümlerinde sansürlenmiş olan kısımları, Japonya sürümlerinde sansürlenmemiş olarak sunulabiliyor. Bu da bir kısım tarafından Sony'nin samimiyetinin sorgulanmasına yol açmış durumda.

Kamuoyu tarafından eleştirilerden uzak kalmaya çalışırken, geliştiriciler için de net bir duruş sergilemesi beklenen Sony'nin, cinsel içerik politikalarını ne zaman yazılı hale getireceği ise henüz bilinmiyor. 

Kaynak : https://www.businessinsider.com/sony-metoo-censorship-playstation-games-2019-4
16
10
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
10
2
1
0