Sosyal Medya Uzmanlığı Yapmak İçin Sahip Olmanız Gereken 7 Özellik

19
6
3
1
1
Günümüzün ve yakın geleceğin en önemli iş alanlarından biri olarak kabul edilen sosyal medya uzmanlığı, bu işi yapan kişilerin pek çok özelliğe sahip olmasını gerektiriyor. Sizin için alanın uzmanları tarafından açıklanan altın niteliğindeki tavsiyeleri ve bir sosyal medya uzmanında olmazsa olmaz 7 özelliği anlattık.

Sosyal medya platformları bir süredir hayatımızın ayrılmaz bir parçası ve uzun bir süre de öyle olacak gibi görünüyor. Öyle ki, bazı yaş gruplarının artık televizyon bile izlemediği biliniyor. Durum böyle olunca sosyal medya uzmanlığı gibi meslek alanlarına duyulan ilgi de her geçen gün artıyor. Sosyal medya uzmanlığı günümüzün ve yakın geleceğin en önemli mesleklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Peki, sosyal medya uzmanlığı nasıl yapılır? Bu alanda uzman olmak için yüksek beğeni alan sosyal medya paylaşımları yapmak yeterli olmuyor. Alanın kendi içinde son derece derin ve bilinmesi gereken noktaları var. Sizin için sosyal medya uzmanlığı konusunda kulağınıza küpe olacak püf noktalarını ve bir sosyal medya uzmanında olmazsa olmaz 7 özelliği anlattık.

Sosyal medya uzmanlığı için gerekenler:

  • İyi bir metin yazarı olmak
  • Meraklı bir araştırmacı olmak
  • SEO bilgisine sahip olmak
  • Sosyal medya platformlarına hakim olmak
  • Müşteri ilişkilerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmek
  • Gelişmiş bir görsel zekaya sahip olmak
  • Hızlı kararları kolayca alabilmek

İyi bir metin yazarı olmak:

sosyal medya uzmanlığı, metin yazarı

Başarılı bir sosyal medya uzmanı olmanın ilk adımı iyi bir metin yazarı olmaktır. Hangi sosyal medya platformunda paylaşım yapıyor olursanız olun, takipçilerinizi gönlünü fethedecek nokta yazılan metinler olacaktır. Bu noktada en önemli olan konu, takipçilerin okuyacakları metnin tam olarak istenileni anlatması ve kolay okunmasını sağlamaktır.

Kolay okunacak bir metnin başlığı kısa ve net olur. Dikkat çeken ifadelerle süslenmiş bir metin ilgiyi üzerine toplayacaktır. Platforma göre; emojilerle, madde işaretleriyle, ara başlıklarla desteklenen bir metin, takipçide okuma isteği yaratacaktır. Paylaşım yapılan platforma ve o platformdaki takipçilere uygun bir metin yazmak ise metin yazarlığının en dikkat edilmesi gereken noktasıdır. 

Meraklı bir araştırmacı olmak:

sosyal medya uzmanlığı, araştırmacı

Sosyal medya dünyası her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Dün hakim olduğunuz platform, bugün bambaşka bir gündeme uyanmış olabilir. Durum böyle olunca, sosyal medya uzmanlığı yaparak başarılı olmanın anahtarı da araştırmacı olmaktan geçiyor. Günlük ve haftalık trendleri takip etmek, yeni gündeme hakim olmak hatta gündemin kaynağını bularak ona uyum sağlamak oldukça önemli.

Araştırma yapılacak diğer bir konu da elbette paylaşım yaptığınız alan ile ilgili kaynaklardır. Günümüzde her konu ile ilgili başı çeken sosyal medya hesapları ya da internet siteleri vardır ve bu hesaplar ile internet siteleri gündem belirleyecek güçtedirler. Bu nedenle iyi bir sosyal medya uzmanı önce meraklı bir araştırmacı olmalı ve konusu ile ilgili detaylı araştırmalar yapmaktan kaçınmamalıdır.

SEO bilgisine sahip olmak:

sosyal medya uzmanlığı, seo

SEO bilgisine sahip olması gereken kişilerin daha çok internet sitelerine içerik üreten editörler olması gerektiği düşünülür. Ancak son yıllarda bu durum değişti. Sosyal medya içeriklerinin yalnızca popüler etiketlere sahip olması ya da göz alıcı olması yeterli olmuyor. Hootsuite tarafından yapılan incelemeler, SEO’nun sosyal medya stratejileri üzerinde büyük bir rol oynaması gerektiğini gösteriyor.

Çalıştığınız şirketin internet sitesine daha aktif bir trafik almak istiyorsanız, bir sosyal medya uzmanı olarak, SEO bilgisine sahip olmak zorundasınız. Sosyal medya stratejinizi SEO temelli oluşturduğunuz zaman oluşan fark gözle görülür olacaktır. Ne de olsa artık sosyal medya platformları, yalnızca sıkıldığımız zaman girip bir iki eğlenceli içerik gördüğümüz alanlardan çok daha fazlasını sunuyorlar. 

Sosyal medya platformlarına hakim olmak:

sosyal medya uzmanlığı, sosyal medya yöneticiliği

Sosyal medya platformlarına hakim olmak demek, bir platformda saatlerce gezinmek anlamına gelmiyor. Platform hangi bütçe ile yaratılan reklama en doğru sonucu veriyor, hangi saat aralıkları paylaşım iyi daha uygun, her daim gündemde olan konular neler, yeni bir kullanıcı etkileşim almak için neler yapmalı gibi soruların yanıtları iyi bir sosyal medya uzmanlığı için oldukça önemlidir.

Bu nedenle, sosyal medya platformlarına hakim olabilmek için yalnızca aktif bir takipçi olmanız yeterli değil. Herhangi bir şirketle anlaşmadan önce kendiniz için bir sosyal medya hesabı yaratabilirsiniz. Bu hesap üzerinden platformun reklam politikalarını deneyebilir, alanlara göre takipçi kitlelerini belirleyebilir ve kitle - platform - şirket üçgeninde ne gibi adımlar atılması gerektiğini gözlemleyebilirsiniz.

Kitleler ile ilişkileri sağlıklı bir şekilde yürütebilmek:

sosyal medya uzmanlığı, müşteri ilişkileri

Yöneticiliğini yaptığınız sosyal medya hesabının takipçileri, hesabın sahibi şirketin müşterileridir ve müşteri velinimettir. Artık müşteriler şirketin ürünleri ya da hizmetleri ile ilgili bilgi almak için müşteri hizmetleri hattını aramıyor, direkt olarak şirketin sosyal medya hesabı ile iletişime geçiyor ve sosyal medya uzmanı ile konuşuyor. Başarılı bir sosyal medya uzmanı müşteri ilişkilerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmelidir.

Help Scout tarafından yapılan bir ankette katılımcıların %86’sı kötü bir sosyal medya deneyimi yaşadığı için şirketten alışveriş yapmayı bıraktığını, katılımcıların %78’i iyi bir sosyal medya deneyimi yaşadığı için şirketi başka kişilere de tavsiye ettiğini söylemiştir. Özetle; başarılı bir sosyal medya uzmanı, artık şirketin satış rakamları üzerinde bile etkili olacak güce sahiptir. 

Gelişmiş bir görsel zekaya sahip olmak:

görsel zeka

Şanslıyız ki; görsel zeka, geliştirilebilen bir zeka türü. Zor ama başarılı bir sonuca ulaşmak için gireceğiniz gelişme sürecinde, belki milyonlarca görsele maruz kalmanız ve sonunda görsel zekanızı geliştirmeniz mümkün. Çünkü görsellik, kullanıcıyı etkileceğiniz ilk alandır. Bu nedenle; doğru görsel seçimi, bir sosyal medya uzmanının olmazsa olmaz bir özelliğidir.

Yalnızca doğru görseli seçmek yeterli değil, başarılı bir sosyal medya uzmanı en azından temel düzeyde grafik ve video tasarımı da bilmelidir. Bu konuda en yaygın olarak Adobe tarafından geliştirilen yazılımlar kullanılıyor. Ancak artık Adobe yazılımlarına bile ihtiyacınız yok. Gerekli düzenlemeleri yapabileceğiniz pek çok mobil uygulama da mevcut durumda. Önemli olan, sizin kullanıcıya ne sunmak istediğinizi doğru bilmeniz. 

Hızlı kararları kolayca alabilmek:

sosyal medya uzmanlığı, hızlı karar vermek

Sosyal medya platformlarındaki gündem o kadar hızlı değişiyor ki, değil gün, bir saat bile bazen diğer saati tutmuyor. Bu nedenle başarılı bir sosyal medya uzmanı hızlı kararları kolayca alabilmelidir. O an gelişmiş olan yeni trende hızla adapte olabilen bir sosyal medya hesabı, rakiplerinin her zaman bir adım önünde olacaktır. 

Hızlı karar verme konusu müşteri ilişkilerinde de oldukça önemlidir. Aldığınız bir mesaja ya da yoruma en hızlı şekilde cevap vermeniz gerekiyor. Kullanıcıya iyi bir sosyal medya deneyimi yaşatmak için en doğru yanıta, en hızlı şekilde karar vermelisiniz. Bu özelliğin gelişmesinde biraz da deneyimin rolü olduğu açık. Bu nedenle; kendi oluşturacağınız bir sosyal medya hesabında konu ile ilgili deneyimler kazanmak, sizin için artı bir değer olacaktır.

Sizin için sosyal medya uzmanlığı konusunda mutlaka bilmeniz gereken önemli noktaları ve bir sosyal medya uzmanında olmazsa olmaz 7 özelliğini anlattık. Başarılı bir sosyal medya uzmanı olmanın yolunun her zaman gelişmekten ve yeniliklere açık olmaktan geçtiğini unutmayın. Konu ile ilgili görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

19
6
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
19
6
3
1
1