Mercedes, Tek Bir Şarjla 700 Kilometre Yol Gidebilen Prototip Aracını Tanıttı

29
15
3
2
1
Lüks otomobil üreticisi Mercedes, Frankfurt Motor Show kapsamında elektrikli otomobillerin geleceğine yön verecek prototip aracı Vision EQS'yi sergiledi. Bataryası ile oldukça dikkat çeken araç, tek bir dolum ile tam 700 km yol gidebiliyor.

Tesla Model 3'ün İngiltere’nin üçüncü en popüler otomobili olmasının açıklandığı aynı hafta Mercedes-Benz, Frankfurt Motor Show'da yüksek beklentiler yaratan ve elektrikli araç sektörüne damga vuracak olan elektrikli süper aracını kutusundan çıkardı.

Vision EQS adı verilen prototip araç, genel hatlarıyla lüks bir sedana benzemenin yanı sıra şaşırtıcı bir far sistemiyle karşımıza çıktı. Ancak sessiz sedasız tanıtımı yapılan bu aracın en dikkat çeken yönü bataryası oldu. Dünya Çapında Uyumlaştırılmış Hafif Araç Test Prosedürü (WLTP) kullanılarak yapılan laboratuvar testleri, Vision EQS'nin tek bir tam şarj ile 700 km yol gidebileceğini söylüyor.

The Vision EQS, tek şarj ile 700 km menzil gidebiliyor:

The Vision EQS

Bu menzil mesafesi, Vision EQS’yi, sektörde yer alan en yakın karşılaştırılabilir alternatif elektrikli araçların çok ötesine koyuyor. Elektrikli araç diyince aklımıza gelen ilk isim olan Tesla’ya ait Model S ve X, tam dolu batarya ile 595 km yol gidebiliyor. Ayrıca Vision EQS, bir şarj noktası bulmadan Porsche'nin 2020 model Taycan'ından 250 km daha uzağa gidebiliyor.

Mercedes, bu yol ömrünü hem akstaki elektrik motorlarına hem de aracın altına yerleştirilmiş 100 kilovat saatlik pil depolamasına bağladı. 350kW’a kadar hızlı şarj sisteminin yer aldığı araç, iddialara göre bu sayede 20 dakikada %80’e kadar şarj olabiliyor. Ayrıca 0’dan 100’e 4,5 saniyenin altında çıkabilen araçta 560 pounds bir tork kombinasyonu bulunuyor.

Modüler bir radar ve kamera sensör sistemi sayesinde yarı otonom olarak çalışabilen EQS, ışık sistemindeki holografik lensler yardımıyla da her ışının tam doğruluğunu tespit edebiliyor. Bu sayede EQS, gece sürüşü ve GPS’i yola aktarma gibi işlemleri rahatlıkla yaparak güvenliği en üst noktaya taşıyor.

The Vision EQS, hala konsept bir araç olarak anılıyor ancak prototipten çok daha fazlası gibi görünüyor. Mercedes-Benz, bu aracı önümüzdeki 20 yıl boyunca tamamen karbon-nötr hale getirme taahhüdünde bulundu. Bu anlamda da EQS, elektronik araçların geleceği olarak görülüyor.

Kaynak : https://www.theregister.co.uk/2019/09/14/700km_mercedes/
29
15
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
29
15
3
2
1