Tek Bir Şoförün Birden Fazla Araç Kullanmasına Olanak Tanıyan Teknoloji

17
4
3
1
1
Kendi kendine sürüş özelliğine sahip araçların gelecekte kullanılacağını savunanların sayısı görece az ancak akıllı ve yardımcı sürüş teknolojisinin kullanılabileceği başka yollar da var. Örneğin insanları süreçten tamamen kaldırılmak zorunda kalmadan geliştirilecek bir sistem. Peloton Technology’nin geliştirdiği sistem, bir rehber sürücünün birden fazla aracı aynı anda kullanmasına imkân veriyor.

2011 yılında kurulan Amerika merkezli araç şirketi Peloton Technology’nin yeni projesi, bir şoförün birden fazla araç kontrol etmesine olanak sağlıyor. Peloton’un, Seviye 4 otomasyon teknolojisinin geleceği konusundaki vizyonu, 2019’da Orlando'da gerçekleşen Otomatik Araç Sempozyumu’nda açıklanmıştı.

Seviye 4 otomatik takip sistemi, gelişmiş araç kontrol algoritmalarıyla bir araya gelen araç-araç (V2V - Vehicle to Vehicle) iletişimini ve radar temelli aktif fren sistemlerini kullanarak sürücüsüz bir aracın, sürücüsü olan aracı güvenli bir şekilde takip etmesini sağlıyor. 

peloton kamyon

Geliştirilen sistem, yalnızca bir sürücünün daha fazla mal taşımasına izin vermekle kalmıyor. Sistem, aynı zamanda daha fazla yakıt ekonomisi de sağlıyor. Bir kamyonu hızlandırmak, diğerinin de hızlanmasına neden olurken frenleme de aynı şekilde çalışıyor. Bunların hepsi neredeyse anında gerçekleşiyor.

Peloton Technology’nin CEO'su Josh Switkes, Digital Trends'e verdiği röportajda “V2V iletişimi ile öncü sürücünün eylemlerinden gelen veriler, arkadaki araca iletilir. Böylece öncü sürücünün ne zaman gaz, fren veya manevra yaptığını bilinebilir” dedi ve ekledi “Bu bilgiyi kullanarak sensörlerden toplanan verilerle birlikte arkadaki araçlar, öncü aracı güvenli bir şekilde takip edebilir. Algılama ve hesaplama sorunları, bağımsız özerk sürüş sorunlarından çok daha basittir çünkü arkadaki araç değişen koşulları önceden tahmin etmek için ileriye bakmak zorunda değildir. Bunun yerine ana kamyonun arkasındaki güvenli mesafeyi koruyup yakın çevresindeki olası izinsiz girişleri izler.”

Uzun vadede, kamyon endüstrisinin tamamen kendi kendine sürüş sistemine geçmesi mümkün gözüküyor. Peloton, sundukları sistemin profesyonel sürücü bulma konusundaki sorunu çözmede yardımcı olacağına inanıyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/assistive-truck-driving-technology-in-action/
17
4
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
17
4
3
1
1