Tek Soruluk Dev Anket: Sizce Kameralar Telefonların Tasarımını Nasıl Etkiliyor?

45
12
5
3
1
Akıllı telefonlardaki en önemli ve işlevsel tasarım değişikliği kameralar için gerçekleşiyor. Daha fazla kamera ve sensör için ekran üzerine gelen çentikler, sensörlerle birlikte arkası süzgece dönen telefonlar var. Kamera ve tasarım ilişkisi konusunda söz Webtekno takipçilerinde…

Porfesyonel kameraların ve fotoğraf makinelerinin artık büyük bir rakibi var. Akıllı telefonlarda çeşitli sensörler ve kamera lensleri kombinasyonu, yapay zekâ yazılımlarının da desteği ile çok iyi sonuçlar vermeye başladı. Elbette hâlâ profesyonel düzeyde çekim yapmak için bir profesyonel kameraya ihtiyacınız var, ancak bundan belki de 5 yıl sonra bu ihtiyacınız daha da az olacak.

Cebimizdeki telefonlarda yaşanan bu dönüşümün arka planında, özellikle tasarım konusunda yapılan yıllar süren AR-GE araştırmaları yatıyor. Tasarım mevzusunu görüntüden ve iki üç çizimden ibaret sanmayın. Bir telefon cebinize girene kadar belki de yıllarca tasarlanıyor. Üzerindeki bir kamera teknolojisi, her cihazda ay şekilde çalışsın diye yıllarca uygun, stabil tasarımlar aranıyor. Üreticiler ise bu süre zarfında önemli bir detayı unutuyorlar: Tasarım, tüketicinin ilk dikkat ettiği konudur.

kamera

Üreticilerin tasarımları ortaya koyarken artık iki genel yola gittiklerini görüyoruz. Birincisi, tasarıma sadece teknik açıdan yaklaşıp tüketici beklentilerini ikinci plana atmak; ikincisi birinci yolla yapılmış olanı uyarlamak ya da halk arasındaki deyimle araklamak. Böyle olunca tasarımsal açıdan herkesin beklentisini karşılamayan çizgiler, üreticiler arasında standart haline geliyor. Zamanla çoğu tüketici -tıpkı çentikli ekranlarda- olduğu gibi buna alışıyor.

Kameraların iyi bir tasarımla gövdeye oturtulması, hem arka hem de ön kameralar için de geçerli. Yakın zamanda, aşağıda gördüğünüz gibi ön kameraların ekrana gömüldüğünü göreceğiz. Arka kameralar ise hala büyük tartışma konusu olacak.

()

2, 3, 4, hatta 5 arka kamera sahip cihazlar görüyoruz. 2019’da amiral gemisi bandındaki telefonların arka kamera sayısı minimum 3. iPhone 11, Samsung Galaxy Note10, Google Pixel 4… Henüz bu cihazlar piyasaya sürülmese de çoklu arka kameraya sahip olacaklarını biliyoruz.

iPhone 11, Galaxy Note10 ve Pixel 4 için son beklentiler bu yönde:

iphone 11 note 10 mate 30

Google, Pixel serisinde geçtiğimiz 3 model boyunca tek kamera kullanımış, sektörel trendlere direnmişti. Tek kamera kullanmasına rağmen Pixel 3, Galaxy S9, Note9 ve iPhone XS gibi modellere yakın sonuçlar vermiş, yapay zekanın avantarjlarını sonuna kadar kullanmıştı. Artık Google da bu değişime karşı direnmeyi bıraktı, kervana dahil oldu.

2 sensör ve 5 kameralı arka yüzüyle Nokia 9 PureView böyle görünüyor:

()

Dedik ya üreticiler tasarım konusunda tüketicilerin fikirlerini unutmaya başladı. O yüzden bu tasarımlar hakkında genel fikrinizi almak için sözü size bırakmanın vakti geldi.

45
12
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
45
12
5
3
1