TikTok, Aziz'in Hesabının Neden Engellendiğini Açıkladı

122
14
3
1
1
Popüler sosyal medya uygulamalarından TikTok’un başı son zamanlarda dertten pek kurtulmuyor. Çin menşeili uygulama Feroza Aziz isimli kullanıcıyı Çinle ilgili söylediği sözler yüzünden engellediği yönünde ağır eleştiriler alıyor. Firma ise asıl kapatılma sebebinin bu olmadığını savunuyor.

TikTok, viral makyaj videoları çeken ancak çektiği videolar sırasında Çin Hükümeti’nin Uygur Türklerine uyguladığı baskıyı, operasyonları eleştiren genç bir kızın hesabını askıya almıştı. Ancak video paylaşım uygulaması yaptığı açıklamada, kullanıcının hesabının askıya alınmasının sebebinin Çin’i eleştirmesi değil, Usame bin Ladin hakkında videolar paylaşması olduğunu iddia etmişti.

Feroza Aziz, pazartesi günü üç video daha paylaştı. Yine kendi tarzında bir video çeken Aziz, makyaj videoları çekerken kendisini izleyen kişilerin, Çin’in Uygur Müslümanlarını koordineli bir şekilde baskı altına alması konusunda insanların “farkında” olmasını istedi.

Çin’in toplama kampları

()

Instagram hesabından video paylaşan Feroza Aziz, “Merhaba, bugün size kirpiklerinizi nasıl uzatabileceğinizi öğreteceğim” diyerek videoya başladı ve videosuna şu sözlerle devam etti:

“İlk olarak yapmanız gereken şey kirpik kıvırıcınızı almanız ve kirpiklerinizi kıvırmanız. Daha sonra onu bırakarak şu anda elinizde bulunan telefonu, Çin’de neler olduğunu araştırmak için kullanmanız. Nasıl toplama kampları kurduklarını, masum Müslümanları oraya nasıl attıklarını, aileleri birbirlerinden ayırdıklarını, onları kaçırdıklarını, öldürdüklerini, tecavüz ettiklerini, domuz eti yemeye zorladıklarını, dinlerini değiştirmeye zorladıklarını bunu yapmazlarsa öldürüldüklerini araştırın.”

Benzer türde bir video daha atan Aziz, kısa bir süre sonra TikTok’tan hesabının “Birçok topluluk kuralını ihlal etmesinden dolayı geçici olarak açığa alındığı” mesajını aldığını söylediği bir Tweet attı. Mesajda, hangi kuralların ihlal edildiği belirtilmedi. Aziz’in attığı videolar hesabında bulunsa da attığı son videodan bu yana profiline yeni video eklemedi.

“bin Ladin videosu yüzünden askıya alındı”

Feroza Aziz

TikTok, salı günü yaptığı açıklamada Aziz’in hesabının attığı protesto videoları yüzünden değil önceki hesabında El-Kaide’nin eski yöneticisi Usame bin Ladin ile ilgili video paylaştığı için askıya alındığını söyledi.

TikTok sözcüsü, Business Insider’a yaptığı açıklamada “Kullanıcının önceki hesabı ve ilgili cihazı Usame bin Ladin ile ilgili bir video paylaştığı için engellendi” ifadelerini kullandı. Bir başka kaynak da aynı siteye yaptığı açıklamada Aziz’in “getmefamousplzsir” adlı önceki hesabı üzerinden bin Ladin ile videolar paylaştığını söyledi.

Business Insider’a konuşan kaynak, Aziz’in bin Ladin videosunda ne söylediğini açıklamayı ise reddetti. Aziz’in hesabının engellenmesine cevap olarak Çinle ilgili videolar çektiği ikinci hesabını açtığını da ifade etti. Kaynak, Çinle ilgili videolar ve hesabın açığa alınmasının yakın zamanlara denk gelmesini ise tesadüf olarak açıkladı.

TikTok’un sahibi Pekin merkezli ByteDance firması ve son zamanlarda firma çalışanlarının Çin hükümeti tarafından “problemli” olarak görülen içerikleri kısıtladığı ya da sildiğiyle ilgili haberler de ortaya çıkıyor.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/china-uighur-protest-tiktok-suspend-feroza-aziz-2019-11
122
14
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
122
14
3
1
1