Trump-Zuckerberg Görüşmesinin Ardından Facebook’un Siyasi Reklam Kuralları Değişti

16
4
2
0
0
ABD Başkanı Donald Trump ile Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, iki hafta önce bir görüşme gerçekleştirdiler. ABD’li senatör Elizabeth Warren, ikilinin görüşmesinin ardından Facebook’un siyasi reklamlara dair kurallarını değiştirdiğini iddia etti.

ABD’nin 2020’de yapılacak başkanlık seçimlerinde demokratların başkan adayı olan Elizabeth Warren, iki hafta önce gerçekleşen Trump-Zuckerberg görüşmesinin ardından Facebook’un siyasi reklamlara dair kuralları değiştirdiğini iddia etti. 

Elizabeth Warren, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Facebook’un 2020 başkanlık seçimlerinde etkisini kullanma niyetinde olduğunu iddia etti. Warren, “Trump ve Zuckerberg, iki hafta önce Beyaz Saray’da bir araya geldi. İkisi ne hakkında konuştu? Bu toplantıdan sonra, Facebook reklamlarda “yanlış bilgilendirme” konusundaki politikalarını sessizce değiştirdi. Başka bir deyişle, artık Facebook için yalan olduğu bilinen siyasi reklamları yayınlamakta sorun yok” dedi. 

Elizabeth Warren, iddiasını desteklemek için Trump’ın sponsorlu bir gönderisini paylaştı. Warren, Trump’ın Facebook’ta yayınlanan reklamlarının televizyonların yayınlamayacağı yalanları içerdiğini iddia etti. 

Facebook yöneticisi Nick Clegg iddialara yanıt olarak, “Politik tartışmalara hakemlik yapmamız ve bir politikacının konuşmasının izleyicisine ulaşmasını ve kamuoyunda tartışmaya ve incelemekte maruz kalmasını engellememizin uygun bir rol olduğuna inanmıyoruz” açıklamasını yaptı. 

facebook siyasi kurallar

Facebook, ABD başkanlık seçimlerinde adayların en önemli oy toplama platformu değil. ABD’deki 2016 başkanlık seçimlerinde adaylar seçim kampanyaları için 27 milyar dolar harcadılar. Bu toplam bütçeden Facebook’un payına düşen 81 milyon dolardı. 2018 ara seçimlerinde ise Facebook adaylardan 284 milyon dolar kazandı. Facebook’un 2018 boyunca 55 milyar dolar kazandığı düşünülürse bu miktarın hala Facebook için küçük olduğu görülebilir. Ancak bu mali rakamlar bile Facebook’un seçimlerde önemli bir aygıt haline geldiğini gösteriyor. 

facebook siyasi kurallar

Facebook’un seçimler üzerindeki artan etkisine rağmen, sosyal medya ağının yalan kampanyalara dair engelleyici kurallarının olmaması uzmanlar tarafından eleştiriliyor. Facebook, yöneticisinin yukarıdaki açıklamalarında olduğu gibi “kendilerinin hakem olmadığını” söyleyerek aradan çekiliyor. Ancak siyasi reklamlarla ilgili kural değişikliğinin ve üçüncü tarafların siyasi reklamlar üzerindeki denetimini resmi olarak kabul edilmeyeceğinin Trump’la Zuckerberg arasındaki görüşmenin arkasından ortaya çıkmış olması Facebook’u daha fazla zan altında bırakıyor.

Önceki haftalarda, Mark Zuckerberg’in, Elizabeth Warren’in başkan adaylığı ile ilgili Facebook çalışanlarına yaptığı konuşma ABD basınında ortaya çıkmıştı. Zuckerberg, Elizabeth Warren’ın başkan olmasının Facebook için “çok kötü olacağı”nı söylemişti.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/10/13/ban-facebook-campaign-ads/
16
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
4
2
0
0