Türk Öğrenciler İnsansız Elektrikli Otomobil Üretti

71
50
7
3
2
Erciyes Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler, ‘Erciyes Otonom’ ismini verdikleri insansız bir elektrikli otomobil tasarladı. Araç, TEKNOFEST tarafından kritik tasarım raporunda birinci seçilmeyi başardı.

Erciyes Üniversitesi öğrencileri, insansız bir elektrik araç üretip harekete geçirmeyi başardılar. Projede görev alan ERÜ Mühendislik Fakültesi Teknoloji Kulübü öğrencileri ve takım koordinatörü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fehim Köylü, geliştirdikleri aracı rektörlük binası önünde Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış’a tanıttı. 

Erciyes Üni Otonom

Araç hakkında bilgi veren Köylü, 10 aydır araç üzerinde çalıştıklarını belirtti. Köylü, emeklerinin ilk meyvesini TEKNOFEST tarafından kritik tasarım raporunda birinci seçilerek aldıklarını da söyledi. Diğer üniversitelerden katılan 22 takım arasında 87 puanla birinci olduklarını belirten Köylü, böyle bir başarıya imza atmaktan gurur duyduklarını ifade etti. 

Son teknoloji yapay zekâ ve otonom algoritmalara sahip

Fehim Köylü, otomobilin son teknoloji yapay zekâ ve otonom algoritmalar ile donatıldığını dile getirdi ve şunları kaydetti:

“TEKNOFEST kapsamında aracın parkurda tamamen otomatik olarak trafik tabela ve ışıklarına göre hareket etmesi, park ederek yarışı bitirmesi gerekiyor. Aracın kabuk, şasi, elektrik sistemi, elektronik tasarımları ve yapay zekâ programları tamamen yerli üretildi. Üniversitemizde lisans, yüksek lisans ve doktora yapan mühendis öğrencilerden oluşan 20 kişilik ekip gece gündüz çalıştı. Araç aynı zamanda hız sabitleme sistemi, şerit takip sistemi, engel algılama sistemi, trafik işaretçi tanıma sistemi, otomatik park sistemi gibi günümüz üst seviye otomobillerinde olan yapay zekâ yöntemlerinin tamamını içeriyor.”

Mühendislik Fakültesi Toplumsal Teknoloji Kulübü öğrencileri, ‘Erciyes Otonom’ ismini verdikleri araçla 17-22 Eylül arasında İstanbul Atatürk Havaalanında ikincisi düzenlenecek TEKNOFEST etkinliğinde yarışacak.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/ogrencilerden-insansiz-elektrikli-otomobil-41329408
71
50
7
3
2
Emoji İle Tepki Ver
71
50
7
3
2