Beyninizi, Uyku Sırasında Problemlerinizi Çözme Konusunda Eğitebilirsiniz

32
3
1
0
0
Hepimiz kendimize göre sorunlarla boğuşuyoruz, önümüze çıkan engelleri aşmaya çalışıyoruz. Bunun yöntemlerinden bir tanesi uyuyarak gerçek hayattan kopmak. Ancak yapılan yeni bir çalışmaya göre uykunuz sırasında da bazı problemleri çözebilirsiniz.

İşinizde, okulunuzda ya da genel olarak hayatınızda sorunlarla karşılaştığınızda yapmanız gereken şeylerden bir tanesi sakinleşmek ve duygularınızla hareket ederek acele kararlar almamaktır. Bunun yanı sıra sorun çözme konusunda dinlenmek de kişilere yardımcı olabilecek unsurlar arasında bulunur.

İnsanların en yaygın dinlenme yöntemi olan uyku da sorun çözme konusunda devreye girebiliyor. Buradaki sorun; beynimize, uyku sırasında hangi problemleri çözmesi gerektiğini söyleyecek bir yolumuzun olmaması. Elimizdeki en iyi seçenek, ihtiyacımız olan cevabı almış olarak uyanmak.

Northwestern Üniversitesi’nden psikolog Kristin Sanders’ın araştırmasına göre, tüm bunlar değişebilir. Psychological Science dergisinin Ekim ayı sayısında yayınlanan çalışmada, uykuda sorun çözmeyi tetikleyebileceğimiz iddia edildi.

Yaratıcılığı artırmak

beyin, uyku

Sanders ve ekibi, araştırmada tıpkı uyku sırasında hafızanın yeniden yapılanması gibi sorunların da bir şekilde çözülebileceği hipotezini kurdular. 57 katılımcıya, yataklarına gitmeden önce farklı sorular verildi. Araştırmacılar, herkese farklı ve kendine özgü sesler dinlettiler. Böylece katılımcıları farklı sesler ve sorularla ilişkilendirebileceklerdi. Bu sesler, duyulabilecek kadar yüksek ancak uykuyu bölmeyecek kadar da alçak sesle oynatıldı.

Çalışmada yer alan kişiler, ses deneyinden önce kendilerine verilen bulmacaların sadece %20,5’lik kısmını çözebilmişti. Katılımcılar, sabah ise bulmacaların %31,7’sini çözmeyi başardılar. Yani %55’lik bir gelişme yaşandı. Araştırmacılar, bu sonuçların, beynin sorun çözme yeteneğinin manipüle edilebileceğini gösterdiğini, daha doğrusu cevabını istediğimiz sorunlara yönlendirilebileceğini söyledi.

Ancak araştırmacılar, bu tekniğin problemin çözülmesi için gerekli olan yeterli bilgiden yoksun olunduğu durumda çok verimli olmadığını da dile getirdi. Yani nasıl çözebileceğinize dair fikrinizin olduğu problemlerde işe yarıyor denilebilir.

Ses ile beyni hazırlamak

Beyin, uyku

Tabii bu çalışmadaki örnek sayısının oldukça az olduğunu, daha geniş bir örnek grubuyla deneyin tekrarlanmasının gerekli olduğunu da söylemek gerekiyor. Ayrıca bu deneyi siz de kendi hayatınızda uygulayabilirsiniz. Burada yapmanız gereken şey ise ses konusunda seçici ve istikrarlı olmak.

Ayrıca farklı yollarla farklı sesler de elde edebilirsiniz. Spesifik seslerin olduğu özel bir alanda iş üstünde çalışırken o sesi kaydedebilir ve uyku sırasında dinleyebilirsiniz. Hatta çalıştığınız ofisinizdeki saat ile yatak odanızdaki saatin çıkardığı seslerin aynı olması da beyninizi çalışma konusunda tetikleyebilir.

Ancak işinizi, iş yerinizde bırakmanın da sağlığınız açısından oldukça faydalı olduğunu unutmamanız da gerekiyor. Hatta belki bu sayede aklınıza tamamen farklı bir fikir de gelebilir. Problemlerinizi çözmenize yarayacak ilişkileri kursanız bile uykunuzun ve rüyalarınızın bu günlük sorunlardan uzaklaştığınız yer olduğunu da unutmayın.

Kaynak : https://www.inc.com/wanda-thibodeaux/psychologists-might-have-figured-out-how-to-train-your-mind-to-solve-problems-while-you-sleep.html
32
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
32
3
1
0
0