VR Teknolojisi Sayesinde Oyun Oynarken Spor Yapabilmek Mümkün

8
4
3
1
1
Günlük hayatta gittikçe popülerleşen VR, ya da sanal gerçeklik teknolojisi insanlara bir yönden daha fayda sağlar oldu. Birçok VR kullanıcısı teknolojinin mental ve fiziksel sağlığa ne kadar yararlı olduğundan bahseder oldu. Biz de bu muhteşem konuyu okurlarımızla buluşturmak istedik.

Günler su gibi akıp gidiyor ve yaşımız arttıkça sorumluluklarımız da artıyor. Gittikçe yükselen çalışma ve geçimini sağlama zorunluluğu da boş zamanlarımızın süresini gittikçe kısaltıyor ve artık gün içinde kendimize ayıracak vakit bulamayacak oluyoruz. Haliyle sağlığımızı korumak için dışarıya çıkıp sportif faaliyetler gerçekleştirmeye de herhangi bir vakit kalmıyor.

Tabii, bazı insanlar spor yapmak için kendi evini tercih eder oldular. Ancak kimisi evde kendi başına spor yaparken sıkılıyor. Peki evde spor yapmayı daha da eğlenceli hale getirebileceğimiz bir teknolojinin zamanla hayatımıza yerleşeceğini söylesek? İşte bu teknoloji VR teknolojisi, yani sanal gerçeklik.

vr spor

Yalnızca bir VR gözlüğü takarak başka dünyalara adım atabileceğimizi zaten biliyoruz. Ancak VR’da bulunan bazı uygulamalar var ki vücudumuzun sürekli hareket halinde olmasını sağlıyor. Bu uygulamalar sayesinde kullanıcılar dans ediyor, bisiklet sürüyor ya da yoga yapıyor. İşte bu yazımız da VR teknolojisinin geleceğine bir ışık gösteren yazılarımızdan biri olacak.

VR teknolojisi insanlara ne gibi yararlar sağlamış?

Reddit gibi birçok sitede kullanıcılar VR teknolojisinin mental ve fiziksel faydaları hakkında düzinelerce yazı paylaşıyorlar. Bu yazıları paylaşanlardan çoğu özellikle kendisini bir sportif faaliyette bulunmaya alıştıramayanlardan oluşuyor. Örneğin Robert Long adında bir VR sever, çoğumuzun karşılaştığı Beat Saber oyunu sayesinde iki trafik kazasından sonra kontrolünü kaybettiği sağlığına tekrar kavuştuğunu ve tam 45 kilogram verdiğini söylüyor. Bu konu hakkında yaptığı uzun açıklamayı buradan okuyabilirsiniz, ancak size VR’ın en yararlı yönünü gösteren sözünü şuraya bırakalım:

vr

Çoğu insan çalışma programına uymakta zorluk çekiyor çünkü hiç eğlenceli değil ve yaptığınız şeyin spor yapmak için olduğunu biliyorsunuz. Ancak VR aklınızı kandırıyor ve yaptığınız şeyin spor değil, oyun olduğuna inanmanızı sağlıyor.

Bu konu birkaç uzmanın da ilgi odağı olmuş gibi duruyor. San Francisco Devlet Üniversitesi Kinesiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Marialice Kern, VR teknolojisini spor yapmak için alternatif bir yol olarak görüyor:

İster bisiklet olsun ister koşu, spor yapmayı sevmeyen bir kesim insan var. Ama çoğu insan oyun oynamayı seviyor. Peki ikisini birden yapabilmek varken neden birini tercih edelim?

sanal gerçeklik

VR teknolojisini kullanarak oyun oynamanın oldukça zevkli olduğunu herkes anlatıyor. VR teknolojisini bir kenara koyalım, yıllar önce çıkan Guitar Hero oyununu hiç oynadınız mı? Eğer cevabınız evet ise, bateri çalarken ne kadar terlediğinizin hiç farkına vardınız mı? İşte bunun gibi fiziksel aktivite sağlayan birçok oyun VR dünyasında mevcut durumda. Yapmanız gereken tek şey zevk aldığınız bir oyunu bulmak ve eğlenmek.

Tabii ki, muhtemelen VR’da geçirdiğiniz zamanda yaptığınız spor ile bir çalışma programına bağlı yaptığınız sporun etkileri aynı olmayacaktır. Ancak vücudumuz sürekli hareket halinde olduğundan en azından günün stresini ve sinirini birkaç dakika içinde atabileceksiniz, ve sağlığınız sabit kaldığınız zamana oranla daha da iyi bir hale gelecek. Peki gelecekte VR ile tam anlamıyla spor yapmak mümkün olabilir mi? Bizce evet, ancak bunun cevabını zaman verecek.

Kaynak : https://www.nytimes.com/2019/09/17/smarter-living/wirecutter/virtual-reality-video-games-that-double-as-exercise.html
8
4
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
8
4
3
1
1