Windows, 10 Aralık 2019 itibariyle mobil telefonlarında sunmuş olduğu işletim sistemi Windows Phone’un artık güncelleme almayacağını duyurmuştu. Bu hezimet, Microsoft ve Windows tarihinde büyük bir başarısızlık olarak görülmeye başlandı.
Microsoft’un Nokia’yı satın aldığı zamanlarda Nokia mühendisi olduğunu iddia eden bir Reddit kullanıcısı, Windows Phone’un başarısızlığın ardında yatan önemli faktörleri insanlarla paylaştı. Biz de bu iddialarla birlikte Windows Phone’un neden başarısız olduğunu sizler için açıkladık. Keyifli okumalar diliyoruz.
Nokia mühendisine göre Windows Phone fiyaskosunun altında yatan sebepler:
Bahsettiğimiz Reddit kullanıcısı, markanın Finlandiya’daki genel merkezi Espoo’da çok fazla vakit geçirmediğini, genel olarak Boston’da bulunan ofiste yazılım geliştirme mühendisi olduğunu söyledi. Microsoft Phone’un başarısızlığının tek bir sebebe dayanmadığını belirten mühendis, birçok farklı etkenin bu olaya yol açtığını dile getirdi.
Google’ı hafife almamak gerekiyordu
Windows’un en büyük amaçlarından birisi, Windows Phone’u en az Android kadar güçlü bir işletim sistemi haline getirmekti. Ancak söylenenlere göre Bill Gates, Google’ı ve Gmail ve Haritalar gibi hizmetlerini hafife almaya başladı ve bu da kaçınılmaz bir sonun ilk temellerini atmak demekti. Şirket Google’ı o kadar önemsemiyordu ki Google Windows ve Windows 8 için uygulama geliştirme işini 2012 yılında bıraktı. Reddit kullanıcısının bu konudaki açıklaması şu şekildeydi:
“Apple’ın güçlü bir rakip olduğu zaten biliniyordu ancak Google işletim sistemi işinde daha çok yeniydi ve işleri yeteri kadar ciddiye almıyordu. O zamanlar Android de bir şekilde yarışın içine girmeyi başarmıştı ama asıl önemli olan Google hizmetleriydi. Google; Youtube, Haritalar ve Gmail gibi hizmetlerini Microsoft’tan çektiği zaman Microsoft’un itibarı zedelenmeye başlamıştı.”
Windows Mobile’ı masaüstü Windows ile harmanlamak başarısızlığa yol açtı:
Başarısızlığın ardında yatan ikinci sebep ise dokunmatik telefonlarda iyi çalışan ancak Windows 8’de masaüstüne entegre edildiğinde beklentilerin çok altında kalan Microsoft’un Metro arayüzüydü. Bu hata, Microsoft’un "başarısız bir Windows 8" damgasını yemesine sebep olmuştu. Microsoft’un Windows Mobile’ı Windows 8 ile harmanlama kararı, şirket için geri dönüşü olmayan bir hata haline geldi.
Windows 8 çıkmadan önce insanların Windows Phone’a son derece meraklı olduğunu belirten mühendis, Windows 8 çıktıktan sonra yaşanılan sorunlar nedeniyle kurunun yanında yaşın da yandığını söylüyor. Windows mühendisleri, Metro arayüzüne yapılan eleştirileri düzeltmek için hiçbir şey yapmamış ve böylece sistem uzun süre boyunca başarısız damgasını korumuş.
Microsoft, finans konusunda da yanlış hamleler yapmıştı:
Şirketin yapmış olduğu en büyük hataların içerisinde yatırım sıkıntıları da ön planda. Bazı insanlara göre şirket; Nokia’nın bir bölümünü satın almak yerine yatırımını Windows Phone üzerine yapsaydı, bugün en az Apple ve Android kadar güçlü olacaktı. Yapılan önerilere göre Microsoft’un yapması gereken hamle, başlarda yaptığı yatırımı aynı seviyede devam ettirmek olacaktı.
Başlangıçta Apple ve Google’ın da en az Windows kadar kısıtlı imkanlara sahip olduğunu düşünürsek, Microsoft'un ilerleyen zamanlarda yapmış olduğu yetersiz finansal hamleler gerçekten de marka için öldürücü bir vuruş olmuş.
Reddit'teki iddiaların sahibi olan mühendisin söylediğine göre şirket, son on yıldır baskın bir teknoloji şirketi olmasına rağmen yaptığı hatalar yüzünden itibarını zedelemeye devam etmiş ve resmen Microsoft’tan nefret eden bir nesil yetiştirmiş. Bu nefret sayesinde ise Microsoft dışındaki platformlarda büyük girişimler yaşanmaya başlanmış ve yatırım konusunda da Windows Phone pek tercih edilen bir isim olmamış.
Microsoft, insanlara Windows Phone’u seçmeleri için yeterli sebep sunamadı
2014 yılının sonlarına gelindiğinde ise artık Apple ve Android işletim sistemlerini belirli bir düzene oturtmuştu ve telefon kullanıcıların tercihleri genellikle bu marka üzerinden oluyordu. Yani Microsoft bu iş için biraz geç kalmıştı. Windows Phone’ da da bazı yeni uygulamalar vardı ancak bunlar insanları Apple veya Android’den Windows Phone’a geçirmek için yeterli sebep olarak görülmüyordu.
Mühendis, insanların belirli bir düzene alıştıktan sonra farklı bir sisteme geçmeyi pek tercih etmediğini söyleyerek, günümüzde bile Android’den Apple’a ya da Apple’dan Android’e geçiş sayılarının çok az olduğunu belirtiyor.
Nokia’da Microsoft’un başarısızlığından kurtulmaya çalıştı
2011 yılında Microsoft ve Nokia arasında ortak bir anlaşmaya göre Nokia’nın Android destekli bir telefon yapması yasaktı. Ancak şirketin yaşadığı başarısızlıklar Nokia’yı bir B planına geçmek durumunda bıraktı ve Nokia, Android işletim sistemine sahip cihaz üretmek için kolları sıvadı.
Nokia’da çalışan bir mühendis olarak işin hem Microsoft hem de Android kısmını gören mühendis, Microsoft’un sahip olduğu yazılımın Android’den daha başarılı olduğunu iddia ediyor.
Nokia X’in bir sır gibi saklandığını belirten mühendis, yazmış olduğu içerikte cihazın tanıtımı için piyasada pek fazla duyuru yapamadıklarını, dolayısıyla bunun yerine sadece Java mühendislerini işe alıp Ar-Ge’nin başlatıldığını vurguluyor:
“Lansman yaklaştıkça işler iyice yerine oturdu. Android için yaptığım ilk şeylerden birisi X uygulama mağazası için çalışmaktı. Android Studio henüz daha ilk günlerini yaşıyorduk ve bu yüzden de uygulamaları hala Eclipse üzerinden geliştiriyorduk.
Eclipse üzerinden çalıştığımız için Android Studio, Visual Studio’nun yanında çok yetersiz kalıyordu. Bu yüzden de kullanıcıların negatif yorumlarına rağmen hala Microsoft yazılımlarının Android yazılımlarından daha güçlü olduğunu iddia ediyorum.“
Microsoft’tan Windows Phone kullanıcılarına şaşırtıcı bir öneri:
Microsoft, Windows Phone’a verilen desteğin kesileceğini onayladıktan sonra Windows Phone kullanıcılarının akıllarında soru işareti oluşmaya başladı. Kullanıcılar, Windows 10 Mobile kullanıcıları şimdi ne yapmalı sorusunun altında şirket tarafından yazılmış son derece şaşırtıcı bir cevapla karşılaştı.
Microsoft, mağdur olmasını istemediği kullanıcıları için “Windows Phone kullanıcıları iOS veya Android destekli cihazlara geçiş yapabilir" açıklamasında bulundu. Uzun yıllar boyunca rakip olarak görüp aynı kulvarda yarıştığı markaları kendi kullanıcılarına önermek zorunda kalan Microsoft, bu zamana kadar yapılan bütün emekleri çöpe atarak bir devrin sonuna imzasını attı.
Genel olarak, Microsoft’un uygulamış olduğu geç stratejiler ve yanlış ve zayıf finansal hamlelerin Windows Phone’un sonunu getirdiğini söyleyebiliriz. Suç tamamen o zamanların CEO’su Steve Ballmer’a mı ait, bilemiyoruz ancak sürekli olarak gelişimin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir insanın adım atmakta bu kadar gecikmesi gerçekten de şaşırtıcı.
Windows Phone’un başarısızlıklarla dolu serüvenini ve bu başarısızlıklarının ardında yatan sebeplerin sadece rakiplerinden kaynaklanmadığını sizler için anlattık. Eğer doğru adımlar atılsaydı ve Windows Phone’a gerekli finans kaynakları sağlansaydı, belki de Windows Phone bugün cep telefonu piyasasında en az Apple ve Android kadar güçlü ve iddialı bir isim olacaktı.