Yanardağ Patlamasının Oluşturduğu Muhteşem Mor Gün Batımı

14
3
2
2
1
Rusya’da bulunan Raikoke volkanın patlaması sonucunda mor bir gün batımı ortaya çıktı. Ortaya çıkan mor gökyüzü, Raikoke’den havaya savrulan aerosoller nedeniyle oluştu.

Rusya’da bulunan Raikoke yanardağı geçtiğimiz günlerde, faaliyete geçerek patlamıştı. Volkanın patlamasından sonra havaya saçılan aerosoller, mor bir gün batımının ortaya çıkmasına sebep oldu. 

Haziran ayında patlayan Raikoke yanardağı üzerinde Colorado Üniversitesi’nde görevli olan Lars Kalnajs ve ekibi çalışma yürütüyor. Kalnajs, “Bu nispeten küçük bir volkanik patlamaydı. Ama kuzey yarımkürenin çoğunu etkilemek için yeterliydi.” dedi. 

Kalnajs ve ekibi, Raikoke yanardağının havaya saldığı aerosollerin seviyesinin normalden 20 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Patlama ile ilgili daha kesin sonuçlar, yılın ilerleyen döneminde bir bilim dergisinde yayınlanacak.

yanardağ mor gökyüzü

Raikoke yanardağının etrafında bir nüfus alanı yok. İnsanların yanardağın etrafında yaşamaması, Raikoke’nin patlamasının etkilerini alt seviyelere düşürdü. Raikoke’nin patlamasının ardından yaklaşık 13 km mesafeye, yanardağın külleri savruldu. Bu mesafenin düşük olması, yanardağın uzun vadeli bir tehlike yaratmayacağını ortaya çıkarıyor. 

Araştırma ekibinden olan Kalnajs, “Büyük patlamalar hızlı bir şekilde veri aldığımız zaman gerçekten önemlidir. Patlamanın, dünyadaki yüzbinlerce insanı etkileyen türden bir şey olup olmayacağını ya da küçük bir şey olacağına ancak bu verilerle bakarak karar veriyoruz” dedi. 

Lars Kalnajs, mor gün batımının kendisi bile görünüşte yalıtılmış volkanik püskürmelerin bile küresel sonuçları olduğunu gösterdiğini belirtti. Kalnajs, “Gerçekten büyük bir patlamanın insanlık üzerinde büyük bir etkisi olacaktık. Bu türden bir patlamaya hazır olmamız gerekir” dedi. 

Raikoke yanardağının patlaması insanları etkilememekle beraber güçlü bir patlamaydı. Rakioke’nin patlaması o kadar güçlüydü ki, Haziran ayında gerçekleşen patlama Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar tarafından yakalandı. Raikoke yanardağı, Kuzeybatı Pasifik Okyanusu’ndaki Kuril adaları zincirinde bulunan ıssız bir adada. Yanardağ, son olarak 1924’te patlamıştı. 

Kaynak : https://www.foxnews.com/science/russian-volcano-explosion-caused-purple-sunsets
14
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
14
3
2
2
1