Yeni Bir Araştırma, Zebra Deseninin Asıl Görevini Ortaya Çıkardı

17
16
12
3
2
Zebraların ikonik desenlerinin evrimi konusunda araştırmacılar uzun yıllardır tartışsa da kesin bir yargıya ulaşamıyorlardı. Yeni bir çalışma, zebra çizgilerinin hayvanların serinlemesine yardımcı olduğunu doğruladı.

Zebralar ve sahip oldukları çizgiler, çok uzun zamandır bilim insanlarının gündeminde. Bu kadar özel ve belirgin bir desenin neden var olduğuna dair çeşitli teoriler bulunuyor. Bu yılın başında yapılan bir çalışma, zebraların çizgiler sayesinde sineklerden korunduğunu ortaya çıkarmıştı.

Yeni gerçekleştirilen çalışma ise özel desenlerin sıcak iklimlerde zebralara avantaj sağladığını kanıtladı. 2015 yılında yapılan bir çalışmada bu canlıların sahip olduğu farklı renkler arasında oluşan minik girdapların, hayvanların vücut sıcaklıklarını düzenlemesine yardımcı olabileceği iddia edilmiş fakat kanıtlanamamıştı. Çalışmada bilgisayar modellemesi kullanılmıştı.

O günden bu yana vücut sıcaklığını düzenleme teorisi her zaman destek görmüş olsa da diğer çalışmalar, bu çalışmayı gölgede bırakmayı başarmıştı.

Amatör doğa gözlemcisi ve eski biyoloji teknikeri olan Alison Cobb ve zoolog Stephen Cobb, yıllardır Afrika’da hayvanları gözlemliyor. İkili, Kenya’da bazı hayvanları doğal yaşam alanlarında inceleyerek veriler topladı. Alanında ilk olduğu öne sürülen bu çalışmanın sonuçları dikkat çekiyor.

Biri dişi biri erkek iki ata zebra kıyafeti giydirerek test grubu oluşturan araştırmacılar, iki farklı renk arasında sıcaklık farkı olduğunu ve bu iki bölge arasında oluşan hava akımının da serinletici etki yarattığını ortaya çıkardı. Yine de bu keşif, işin yalnızca görünen kısmı.

Araştırmacılar, atların üzerindeki ölü zebra derilerinin gün içinde ısındıklarını fark etti. Yani zebraları serinleten mekanizma daha karışık olmalıydı. Araştırmacılar, zebraların siyah tüylerini kabartırken beyaz olanları yatık pozisyonda tutabildiğini fark etti. Bu detay daha önce tespit edilmemişti. Gözlemciler, bu durumun sıcaklığın bedenden uzaklaştırılmasına yardımcı olduğunu düşünüyorlar.

Araştırma, Journal of Natural History’de yayımlandı.

Kaynak : https://newatlas.com/zebra-cooling-stripes-wild/60126/
17
16
12
3
2
Emoji İle Tepki Ver
17
16
12
3
2