Yeni Bir Araştırmaya Göre Çok Yağlı Beslenme Depresyon Sebebi

8
4
1
1
0
Yapılan yeni bir araştırma, beslenmede kullanılan belli yağ çeşitlerinin beyne etki ettiklerini ve depresyonda rol oynadıklarını keşfetti.

Yağ asitleri vücudumuzda çeşitli yapıların oluşması için gerekli. Tamamen kastan oluşan bir insan vücudu düşünmek hayalcilik olacaktır, aslına bakarsanız pek de sağlıklı değildir. Gerekli yağları ve yağ asitlerini beslenmemizde almamız gerekir.

Glasgow Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı ilginç bir araştırma, yüksek oranda yağ içeren beslenme ile depresyon gelişimi arasında doğrudan bir bağ olduğunu ortaya çıkardı. Alınan yağlar beyine gidiyor ve hipotalamustaki bazı beyin sinyallerinin iletim yolunu değiştiriyor. Bu da depresyon belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Bilim insanları daha önce obezite ve depresyon arasında bir ilişki bulunduğunu ortaya çıkarmıştı. Genel olarak iki hastalık arasında fiziksel görünüşe bağlı olarak bir bağ kurulsa da yapılan araştırma işin bir de biyolojik yanı olduğunu ortaya çıkardı.

2018 yılında yapılan bir araştırmada da yüksek oranda yağ içeren gıdalarla beslenen farelerin, mikrobiyom dönüştürücü antibiyotikler almaya başlayana kadar depresif davranışlar sergilediği gözlemlenmişti. Bu çalışma, yağlarla beslenen bazı bağırsak bakterilerinin artması sonucu beyne giden uyaranlarda değişim olabileceğine dair bir işaret olarak görülmüştü.

Yeni araştırma ise bağırsak bakterilerinden ayrı bir bakış açısına sahip. Yağlı beslenmenin nörolojik mekanizmalara etkisi bu çalışmanın odak noktasını oluşturuyor. Hem genetik hem de beslenme kaynaklı obezitenin depresyonu tetiklediğinin anlaşılmasından sonra araştırmacılar, bu süreçte beyinde yaşanan değişimleri izledi. Denek olarak yine fareler kullanıldı.

cAMP/PKA adlı sinyallerin beynin hipotalamus bölgesindeki dağılımında yaşanan değişimler depresyona ait işaretlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu yollardaki değişimler ise beyinde biriken yağ asidi miktarıyla doğru orantılı olarak artıp azalıyor. Beynin belli bir kısmında bırakan bu yağ asitleri depresyon benzeri davranış değişimlerine sebep oluyor.

Daha önce kilolu depresyon hastalarının daha fit hastalara kıyasla antidepresan tedavilerine daha az yanıt verdikleri ortaya çıkmıştı. Bu araştırma o sorunun kaynağını da ortaya çıkartmış olabilir.

Araştırmacılar ayrıca obezite ve depresyon ilişkisinin tamamen çift yönlü olmadığını da söylüyor. Gözlem çalışmaları sağlıksız beslenmenin mi depresyona yoksa depresyonun mu sağlıksız beslenmeye sebep olduğu konusunda farklı görüşler olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma şimdilik yalnızca hayvanlar üzerinde yapılmış durumda.

Araştırmanın sonuçları Translational Psychiatry dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://newatlas.com/obesity-depression-high-fat-diet-brain-signaling/59636/
8
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
8
4
1
1
0