Yeni Geliştirilen Bir Teleskop Teknolojisi, Neptün'ün Mavi Güzelliğini Gözler Önüne Serdi

66
10
4
2
1
Uzay bilimlerinin durdurulamaz yükselişi, son olarak teleskopları ilgilendiren bir optik görüntüleme teknolojisi ile uzak ve büyük nesnelere yoğunlaştı. İlk hedef ise Neptün'dü.

Dünya’ya yaklaşık 4.7 milyar kilometre uzakta olan Neptün’e ait en iyi görüntüler, NASA’nın Voyager 2 uzay aracı tarafından 1989 yılında gönderilmişti. Fakat şimdilerde yeni geliştirilen büyük ve gelişmiş bir teleskop, gezegene ait net bir görüntüyü elde ederek oldukça güzel bir manzaraya şahit olmamızı sağladı.

Avrupa’daki Güney Gözlemevi’nde bulunan “Very Large Telescope (VLT)” isimli çok büyük bir teleskop, NASA’nın yörüngesel Hubble Uzay Teleskopu’nun elde ettiği görüntülere rakip olacak kalitede bazı yeni fotoğraflar çekmeyi başardı. Büyük cihazın test edilmesi amacıyla çeşitli yıldız kümeleri ve gezegenlere odaklanan bilim insanları, görenleri hayran bırakan bir Neptün görüntüsü elde etti.

VLT’nin sahip olduğu özel uyarlamalı bir optik tekniği, atmosferdeki farklı yüksekliklerin türbülanslarını düzeltmek amacıyla bazı yardımcı lensler kullanıyor. Bu sayede uzaydaki uzak nesneler daha net algılanabiliyorlar. Söz konusu olan bu yeni teknoloji sayesinde Neptün’ün resmi, diğer adaptif optiklere nazaran aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere çok daha keskin algılanabiliyor. Bu sayede dev gezegeni gazlardan yoksun mavi bir top olarak görebiliyoruz.

VLT’nin bu süper becerileri bilim insanlarını da oldukça heyecanlandırıyor. Çünkü bu gelişmiş teleskop sayesinde uzak gök adalarının merkezlerindeki süper kütleler, genç yıldızlardan gelen ışınlar, küresel yıldız kümeleri, süpernovalar, gezegenler ve güneş sistemlerinin uyduları gibi birçok geniş ölçekli büyüleyici objeler üzerinde çalışmalar yapılabilecek.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/neptune-looks-beautifully-blue-in-sharp-new-telescope-image/
66
10
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
66
10
4
2
1