Yerli Otomobilde Son Durum: İşte Tasarımı ve Sahip Olduğu Tüm Teknolojiler

784
96
41
24
23
2011’den bu yana yoğun şekilde planlanan süreçte artık nihai sonucun ne olduğunu biliyoruz. 14 Aralık'ta gerçekleşmesi beklenen yerli otomobil tanıtımı ertelenmişti. Ancak 27 Aralık 2019'da yapılan tanıtım ile yerli otomobil resmen duyuruldu.

Ülkemizde son dönemin en çok gündem yarayan maddesi yerli otomobil projesinde önemli bir dönüm noktasını geride bıraktık. 2011’den bu yana üzerinde çalışma yürütülen yerli otomobil projesi için ilk belirgin adım, 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “5 babayiğit” olarak nitelendirdiği iş birliği ile atılmıştı. 

Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding ilk çalışmalara başladıktan bir yıl sonra, 2018’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de dahil oldu. Toplamda 6 ortaklı bir proje haline gelen yerli otomobil için Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. ya da kısa adıyla TOGG birlikteliği şekillenmiş oldu. Gelin şimdi yerli otomobil hakkında yaşanan tüm gelişmelere yakından bakalım.

Yerli otomobil son durum: Yayınlanan ilk fotoğraf

yerli otomobil

Kısa süre önce bir erteleme haberi alarak pek çok insanı hayal kırıklığına uğratan yerli otomobilin tanıtılacağı kesin tarih belli oldu. Bakan Mustafa Varank, yerli otomobilin tanıtılacağı tarihi 27 Aralık olarak açıklanmıştı ve bu duyuru ile birlikte yerli otomobilin ilk fotoğrafını da paylaştı. 

Gebze'de tanıtılan yerli otomobil, bu sayede bir gizem olmaktan kurtuldu. Otomobilin seri üretime geçmesi için ise biraz daha beklememiz gerekecek.

TOGG'un tanıtımdan önce Twitter üzerinden yaptığı tüm yerli otomobil paylaşımları:

Yerli otomobilin ön farları:

yerli otomobil farları

Yerli otomobilin üretiminden sorumlu olan TOGG, resmi Twitter hesabından otomobilin farlarını paylaştı. Aracın ön farları, bugüne kadar ortaya çıkan Pininfarina tarafından tasarlanan K350 ve K750 modellerini andırıyor, ancak tamamen aynı değil.

Yerli otomobilin yan aynaları:

yerli otomobil ön

TOGG, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlara davam etti. İkinci paylaşımda yerli otomobili yan ayna detayı kesinlik kazandı. Araçta ayna çıkıntıları bulunacak, ancak bu çıkıntılarda cam yerine kamera sistemlerini kullanılacak. Kamera sistemlerinin kullanıldığı çok sayıda elektrikli araç piyasada bulunuyor. Audi, BMW ve Tesla'nın hem binek hem SUV hem de hibrit tasarımlı modellerinde yeni nesil bu kamera sistemi mevcut.

Yerli otomobil ön ızgaradaki lale detayı:

yerli otomobil lale

Yerlli otomobile dair bir diğer paylaşım ise ön ızgara tasarımı oldu. Izgara, Pininfarina'nın konseptlerinden farklı olarak özgün bir tasarıma sahip. Toplamda 6 adet lalenin bulunduğu ızgaranın bu tasarımı, İstanbul'un en önemli sembollerinden birisine göz kırpıyor. Lale bitkisi özellikle Osmanlı döneminde İstanbul için ticari ve turistik açıdan önemliydi.

Yerli otomobilin şarj sistemi ve bataryasına dair ilk görüntü: 

Çoğu elektrikli otomobil gibi TOGG'un geliştireceği otomobilin bataryası da zeminde olacak ve paylaşılan animasyondan anlaşıldığı kadarıyla, yerli otomobil hem önden hem de arkadan çekişli olmasını sağlayan çift motora sahip. Bu motorlar ise gücünü zemindeki bataryadan alacaklar.

Yerli otomobilin içi

TOGG tarafından yapılan bir diğer resmi paylaşımda ise 2 yeni fotoğraf yer aldı. Bu fotoğraflardan birisi aracın son teknolojilere uyum sağladığını gösteren iç tasarımıydı. İç mekanda bir adet dokunmatik ekran, elektrikli motoru kontrol etmek için bir vitez topuzu görünüyor. Görsel konsept tasarıma ait olduğu için İngilizce ifadeler yer alıyor.

İşte yerli otomobil hakkında bilinen diğer tüm detaylar:

Yerli otomobil hangi teknolojilere sahip olacak?

yerli elektrikli otomobil

Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan gerek TOGG ve gerek bakanlar tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında yerli otomobilin günümüz trendlerine uyum sağlayacağını görüyoruz. Tesla, Volkswagen, Ford ve daha pek çok otomobil üreticisinin öncülük ettiği elektrikli otomobil teknolojileri, yerli otomobil için de geçerli olacak.

Elektrikli otomobillerin benzinli otomobillere kıyasla daha farklı üretim teknolojilerine ihtiyaç duyması, başta Tesla olmak üzere kısa sürede dünyanın pek çok yerinden yeni şirketi gün yüzüne çıkardı. TOGG da yerli otomobil projesiyle o şirketler arasına girme, küresel pazarda boy gösteren otomobil üreticilerinden birisi olma amacını taşıyor. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, daha önce yerli otomobilin elektrikli olacağını söylemişti ama tüm detaylar bundan ibaret değildi. Günümüzün en popüler elektrikli araçlarının bir diğer önemli özelliği, Nesnelerin İnterneti ekosisteminin de bir parçası olmaları. Yani telefonlarımız ve bilgisayarlarımız gibi onlar da sürekli olarak internete bağlı durumdalar. 

Yerli otomobil de sürekli internete bağlı kalacak bir yapıda tasarlanmış bulunuyor ki bu da akıllara bir özelliği daha getiriyor. Zira otomobillerde kesintisiz internet demek, otonom sürüş sistemlerinin kullanılması anlamına geliyor. Günümüzde otomobil üreticisi olmasa bile pek çok dev şirket, otonom sürüş sistemleri geliştiriyor. 

otonom sürüş

Apple, Google ve grafik işlemci üreticisi Nvidia’nın otonom sürüş sistemleri konusunda köklü çalışmaları bulunuyor. Yerli otomobillerde yer alacağı düşünülen otonom sürüş teknolojileri için nasıl bir geliştirme süreci yaşandığı bilinmiyor.

TOGG, bu sistemleri ya kendisi geliştirdi ya da Nvidia gibi geliştiricilerden destek almayı tercih etti. İşte bu konu da yakın zamanda netleşecek detaylar arasında. Zira otonom sürüş yazılımları, adeta öğrenen bir makine gibi çalışıyor, çevresel etmenleri tanımlıyor, trafikte hareket halindeyken sürücü yerine karar verebiliyor.

Yerli otomobilin resmi olmasa da basına yansıyan diğer özellikleri ise şu şekilde:

  • Yerli otomobilin internete bağlı olacağından ve bunun da özellikle otonom sürüş özelliğinin önünü açacağından bahsetmiştik. Sürekli olarak internete bağlı olacak yerli otomobil, ön panelinde boydan boya LED ekranla birlikte gelecek. Böylelikle hem teknik veriler hem de multimedya sistemleri kontrol edilebilecek. Yol durumu ve navigasyon gibi sistemler de bu ekran üzerinden yönetilecek.
  • Akıllı evi olan vatandaşlar, yerli otomobile sahip olmaları durumunda evleri ve arabaları arasında bağlantı kurabilecekler. 

Tesla

  • Yerli otomobil, farklı motor seçeneklerine sahip olacak. İki çeker versiyon 200 beygir, dört çeker versiyon ise 400 beygir gücünde olacak. 400 beygir gücündeki versiyonun 100 kilometre hıza ulaşması 4.8 saniye sürecekken 200 beygir gücündeki versiyon, 100 kilometre hıza 7.6 saniyede ulaşacak. Ayrıca yerli otomobilin menzili 300 ve 500 kilometre olacak.
  • Yerli otomobilin elektrik motoruna sahip olması, beraberinde şarj sorununu getiriyor. Ancak yerli otomobil, bu sorunlardan etkilenmeyecek çünkü ev, ofis ve altyapısı üzerinde çalışmaları sürdürülen şarj istasyonlarında batarya dolumu yapılabilecek. Araç yarım saatten kısa bir sürede yüzde 80 şarj olabilecek.

Yerli otomobil

  • Yerli otomobilin otonom sürüş özelliği, aracın otomatik olarak dur kalk yapmasına imkan tanıyacak. Böylelikle vatandaşlar, sıkışık trafikte herhangi bir sorun yaşamayacaklar.
  • Yerli otomobilin fren sistemi de günümüz teknolojileriyle bezenmiş durumda. Buna göre yerli otomobil, yeniden kazanımlı frenleme sistemi içerecek.

  • Güvenliğin de ihmal edilmediği yerli otomobilin içerisinde, 7 adet standart ve 2 adet de opsiyonel olmak üzere toplam 9 hava yastığı olabilecek.
  • Bagaj hacminin 500 litreden fazla olması için çalışmalar sürdürülüyor.
  • Akıllı sistemlerle donatılan yerli otomobil, yol tutuş özelliğini de kontrol edebilecek şekilde geliştirildi. Yerli otomobil, inişli-çıkışlı yollarda herhangi bir şekilde zorlanmayacak ve pozisyona göre yol tutuş desteği sağlayacak.

Yerli otomobilin tasarımı: 

Test sürüşü yapılan yerli elektrikli otomobil, her ne kadar prototip olsa da nihai sürüm hakkında bize önemli bilgiler verdi. İyi bir tasarımın otomobil satışlarına ne kadar etkisi olduğu daha önce de defalarca kanıtlanmış bir durum. Bu konuda TOGG, Pininfarina gibi önemli bir şirketle anlaşarak tasarım konusunu garantiye almış gibi görünüyor.

Yerli otomobil ne zaman tanıtıldı?

yerli otomobil

Yerli otomobilin tanıtımı 27 Aralık 2019 saat 14.30'da gerçekleştirildi. Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde düzenlenen lansmana, Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı.

Yerli otomobil nerede üretilecek?

gebze bilişim vadisi

2018’de yaşanan CEO değişimiyle TOGG yönetiminin başına Mehmet Gürcan Karakaş getirilmişti. Ardından yerli otomobilin seri üretime geçirilmesi planlanan üretim merkezi de netleşmişti. Ortaya çıkan İlk detaylar fabrikanın Gebze'de kurulacağı üzerineydi, ancak Resmi Gazete'de 27 Aralık günü yayınlanan yazıya göre üretim yeri Bursa olarak belirlendi.

Yerli otomobil hakkındaki tüm gelişmeler, en sıcak bilgilerle Webtekno’da olacak. Haberlere anlık olarak ulaşmak için Webtekno mobil uygulamasını aşağıdan indirebilirsiniz:

784
96
41
24
23
Emoji İle Tepki Ver
784
96
41
24
23