‘0850 484 15 51’ Numarasından Gelen Çağrılara Dikkat

140
13
10
5
4
Uzunca bir süredir 444’lü kurumsal hatların yerini alan 0850 uzantılı hatlar, dolandırıcıların popüler araçları haline geldi. Son günlerde Türkiye genelinde pek çok insanı arayıp, operatör değiştirme teklifinde bulunan “0850 484 15 51” nolu telefon da bunlardan birisi. Peki bu tarz çağrılara karşı nelere dikkat etmeliyiz?

Telefon dolandırıcılığı hiçbir zaman bitmiyor, hatta hiç azalmıyor. Bu dolandırıcılık sistemindeki telefon numaralarının hangi işletme ya da şahıs üzerinde kayıtlı olduğunu belirlemek kullanıcılar için çok çok zor. Zaten sürekli olarak numaralar kapatılıyor, ancak toplu şekilde satın alındıkları için mağduriyetlerin sonu hiç gelmiyor. 

Son günlerde Türkiye’nin pek çok yerinden “0850 484 15 51” numaralı hattın çağrı bıraktığına dair şikayetler geliyor. Hatta bazı kullanıcılar telefonlarını açtıklarında onları bir telesekreter karşılıyor. Telesekreter, bir bant kaydı okuyup operatör değiştirme önerisinde bulunuyor ve bir tarifeden söz ediyor.

telefon dolandırıcılığı

45 TL ücretli, her yöne 1000 dakikalı ve 10 GB internet paketli olduğu söylenen yalan tarifeye geçiş için 1 tuşuna basılması isteniyor. Ancak bu konuşmaların hiçbir kısmında tarifenin ve teklifin hangi operatöre ait olduğu bilgisi verilmiyor. Zaten görüşmenin en başında telesekreter kendisini tanıtmadan konuya giriş yapıyor.

Bazı operatörlerin ve bankaların bu hatları kullandıklarını düşünürsek, son kullanıcıların dolandırılma ihtimali güçleniyor. Zira insanlar bu hatlardan kurumsal görüşmeler yapmaya oldukça alıştılar. 

Peki şüpheli çağrılarda neler yapmamız gerekiyor?

şüpheli çağrı

Eğer telesekreterli bir çağrının şüpheli olup olmadığını anlamak istiyorsanız, öncelikle kayıtta herhangi bir şirket, kurum ya da kuruluş bilgisi verilip verilmediğine dikkat edin. Bu bilgi verilmiyorsa telefonu kapatabilirsiniz. Bazı durumlarda şirketlerin de isimlerini kullanan dolandırıcılar olduğundan şunlara dikkat edin:

  • Doğrudan telesekreter şeklindeki bant kaydından yapılan teklifleri kabul etmeyin,
  • Eğer gerçek bir temsilciye bağlanmıyorsanız, size verilen direktifleri gerçekleştirmeyin,
  • Herhangi bir tuşa basmadan görüşmeyi sonlandırın,
  • Eğer bir kurumun adı kullanılıyorsa ve durumdan şüphelendiyseniz, ilgili kurumun resmi müşteri hizmetlerini arayarak teyit alıp durumu bildirin. 
140
13
10
5
4
Emoji İle Tepki Ver
140
13
10
5
4