155 Yıllık Siyah-Beyaz Fotoğraf, Dün Çekilmiş Gibi Renklendirildi

23
12
1
1
0
Adam Cannon isimli bir sanatçı, 155 yıllık olduğu öne sürülen bir fotoğrafı renklendirdi. Yapay zeka kullanmayan ve tamamen el işi çalışan sanatçı, ortaya hayran kalınası bir eser çıkardı.

10 yıldan uzun süredir fotoğraf canlandırma üzerinde çalışmalarını sürdüren Adam Cannon isimli bir sanatçı, tam 155 yıllık bir fotoğrafı yeniden canlandırdı. 1860'lı yılların sonunda çekildiği tahmin edilen ve Afro-Amerikan Kültürü ve Tarihi Ulusal Müzesi'nde sergilenen kimliği belirsiz bir kadının fotoğrafını renklendiren Cannon, ortaya mükemmel bir eser çıkarmış oldu.

Adam Cannon, fotoğrafları tamamen manuel olarak, yani yapay zeka kullanmadan yeniden renklendiriyor. Bugüne dek sayısız fotoğrafa hayat veren sanatçı, bu kez de kim olduğu bilinmeyen siyahi bir kadının fotoğrafına hayat verdi. Yapılan çalışma, kendine hayran bırakıyordu.

İşte 155 yıllık bir fotoğrafın yeniden canlandırılmış hali

yeniden canlandırma

Sanatçı, siyahi kadının üzerindeki kıyafeti yeşil renkte, takılarını ise sarı hayal etti. Hayal etti diyoruz çünkü siyah beyaz fotoğrafta yer alan giysi ve aksesuarların gerçek rengi bilinmiyor. Ayrıca yüz, ten rengi ve bakışlardaki derinlik de mükemmel bir şekilde elden geçirilmiş durumda. Peki Cannon, bu işlemi neden yapay zeka yardımıyla yapmıyor? Neticede artık hemen herkes, mobil uygulama veya yazılımlar aracılığıyla fotoğraf renklendirmesi yapabiliyor...

Adam Cannon, kelimenin tam anlamıyla yapay zekaya güvenmiyor. Uygulamaların renklendirme işlemini yaparken makine öğrenimi tekniği kullandığını söyleyen sanatçı, yukarıdaki kadın gibi daha spesifik görüntülerin yapay zekaya emanet edilemeyeceğini belirtiyor. Cannon'a göre renklendirme işlemi bir tahmin oyunu. Adam Cannon, yaptığı eserlerle ilgili açıklamalarında "Yanılıyorsam, yanılıyorumdur." ifadelerini kullandı.

Adam Cannon tarafından yapılan diğer çalışmalar

renkendirme

1850'li yıllarda çekilmiş bir fotoğraf için yapılan renklendirme.

fotoğraf

1860'lı yıllarda çekilmiş başka bir fotoğraf.

renklendirilmiş fotoğraf

1860 yılında çekilen üç kardeşin fotoğrafı.

Kaynak : https://designtaxi.com/news/419752/Artist-Manually-Restores-155-Year-Old-Photo-Of-Unidentified-Young-Black-Woman/
23
12
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
23
12
1
1
0