2018 Yetenek Açığı Raporu Yayınlandı: Türkiye Ne Durumda?

25
10
4
3
2
ManpowerGroup, 2018 Yetenek Açığı Raporu'nu yayınladı. %66 yetenek açığı bulunan Türkiye, 43 ülkenin bulunduğu listede en fazla yetenek açığı bulunan 6. ülke oldu.

Son 12 yıldır düzenli olarak küresel çapta bir Yetenek Açığı Raporu hazırlayan ManpowerGroup, 43 ülkeden 39.195 işverenle yapılan görüşmeler neticesinde ortaya çıkan 2018 Yetenek Açığı Raporu’nu yayınladı. Araştırmaya göre dünya çapındaki işverenlerin %45’i bir yetenek açığı olduğundan şikayet ederken, Türkiye’de bu oran %66’ya kadar çıkıyor.

Söz konusu yetenek krizinden en çok çeken ülkeler %89 ile Japonya, %81 ile Romanya ve %78 ile Tayvan olurken, yetenek açığından en az şikayet eden ülkeler %13 ile Çin, %18 ile İrlanda ve %19 ile Birleşik Krallık oldu. Bir önceki raporda olduğu gibi yine %66’lık bir yetenek açığının olduğu Türkiye ise yetenek krizi listesinde 6. sırasında yer alıyor.

Araştırmaya göre işveren talebinin arttığı yeteneklerin çoğunda ortaöğretim sonrası eğitim gerekli görülürken, üniversite derecesi göz ardı edilebiliyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yarısından fazlası söz konusu yetenek açığını kapatmak için eğitim platformlarına ve geliştirme araçlarına yatırım yapmayı tercih ediyor. Şirketlerin %30 ise çalışma modellerini elden geçiriyor.

Hem dünya genelinde hem de Türkiye’de en fazla yetenek açığı bulunan pozisyon ‘Nitelikli İşçi’ olarak göze çarpıyor. Liste, Türkiye için mühendis, teknisyen ve satış temsilcisi ile devam ederken, dünya genelinde satış temsilcisi, mühendis ve şoför olarak devam ediyor. Türkiye’de bir önceki yıl 2. sırada yer alan Zanaatkâr ise bu yıl listeye bile giremedi.

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, araştırmanın Türkiye sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi; ‘’Araştırma sonuçlarının da gösterdiği gibi, Yetenek Devrimi’nin yarattığı etkiyle işverenler ihtiyaç duydukları yetenek bileşimine sahip insanları bulmakta zorlanıyorlar. Bu nedenle yetenekleri bulmak, işe almak ve elde tutmak için yeni bir yaklaşıma her zaman olduğundan daha çok ihtiyaç duyuyorlar. Artık şirketler, mevcut yetenekleri bulup tüketmekten çok, yetenek geliştirmeye odaklanmalıdır.’’

Türkiye ve Dünyada en fazla yetenek açığı bulunan 10 Pozisyon:

Türkiye

  1. Nitelikli İşçi
  2. Mühendis
  3. Teknisyen
  4. Satış Temsilcisi
  5. Muhasebe ve Finans Personeli
  6. Operatör
  7. Şoför
  8. Yönetici
  9. Restoran/Otel Çalışanı

Dünya

  1. Nitelikli İşçi
  2. Satış Temsilcisi
  3. Mühendis
  4. Şoför
  5. Teknisyen
  6. BT Personeli
  7. Muhasebe ve Finans Personeli
  8. Profesyonel Uzmanlar
  9. Ofis Destek Personeli
  10. Operatör

Türkiye’de ve Dünyada Yetenek Açığı Oluşmasının En Önemli 3 Nedeni

Türkiye

  1. Adayların deneyim eksikliği (%31)
  2. Adayların teknik yetenek eksiklikleri (%20)
  3. İlgili rol için doğru bütçelendirmenin yapılamaması (%20)

Dünya

  1. Aday olmaması (%29)
  2. Adayların deneyim eksikliği (%20)
  3. Adayların teknik yetenek eksiklikleri (%19)
Kaynak : https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/turkiye-yetenek-aciginda-dunya-genelinde-altinci-sirada/
25
10
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
25
10
4
3
2