3.5 Milyar Yıl Öncesine Ait, Tarihin En Eski Yaşam Belirtilerine Ulaşıldı

69
15
5
4
3
Avustralya’da bulunan 3.5 milyar yaşındaki antik kayalar üzerinde yapılan çalışmalarda organik maddeler bulundu. Bulunan organik maddeler üzerindeki çalışma, Dünya'da yaşamın nasıl başladığına dair açıklamalar getirmenin yanı sıra Mars’ta yaşamın olup olmadığı araştırmaları için de ipucu olabilir.

Bilim insanları, Dünya'daki en eski yaşam belirtilerini gösteren 3.5 milyar yaşındaki kayaların içinde mikrobiyal kalıntılar keşfetti. Mikrobiyal kalıntılar, Avustralya’daki Pilbara bölgesinde bulunan dünyanın en eski fosilleri olan stromaolitlerde keşfedildi.

Stromatolitler, 1980 yılında bulunmuştu. Ancak bu yapılar üzerinde çalışma yürüten New South Wales Üniversitesi’nden bilim insanları, fosillerin içinde mikrobiyal kalıntılar bulduklarını kanıtladılar. Araştırmada ortaya çıkarılan organik kalıntılar, bu zamana kadar bulunmuş en eski kalıntılar. 

3.5 yaşında organik kalıntı

Kayalar üzerinde yapılan çalışmanın katılımcılarından olan Raphael Baumgartner, “İlk defa, stromatolitlerin Dünya'daki en eski yaşam için kesin kanıtlar olduğunu gösterebiliyoruz” dedi.

Stromatolitler üzerinde yapılacak çalışma için kaya bilimcileri, yıpranmamış sondaj çekirdeği örnekleri aldılar. Yüksek güçlü elektron mikroskobu, spektroskopi ve izotop analizi kullanılarak örnekler incelendi. Araştırmacılar, bu şekilde stromatolitlerin istisnai şekilde korunmuş organik madde içeren piritten yapıldığını tespit ettiler. 

3.5 yaşında organik kalıntı 2

Dresser Formasyonu’nda bulunan stromatolitler, yalnızca Dünya'da yaşamın nasıl oluştuğunu değil, aynı zamanda Mars’ta yaşamın araştırılması çalışmalarının da ipucu olabilirler. Raphale Baumgartner, “Yaşamın nerede ortaya çıktığını anlamak, atalarımızı anlamak için gerçekten önemli. Oradan yaşamın başka nerede gerçekleştiğini anlamamıza yardımcı olabilir” dedi. 

New Australia Üniversitesi’nden Prof.Martin Van Kranendonk’ta,”Avustralya’nın antik kayalıkları ve bilimsel bilgimiz, Dünya dışı yaşam arayışımıza ve Mars’ın sırlarını açığa çıkarmak için önemli bir katkı sağlıyor” dedi. 

3.5 yaşında organik kalıntı 3

Stromatolitler üzerindeki bu önemli buluşun ardından NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’ndan bilim insanları da Mars 2020 görevi için örnekler üzerinde çalışma yapmak için bu hafta Avustralya’ya gittiler. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’ndan bilim insanları, Pilbara’da bulunan antik kayalıklarda çalışmalara başladılar. Stromatolitler üzerinde yapılan çalışmaya dair makale bu hafta Geology dergisinde yayınlandı.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/scientists-find-the-earliest-signs-of-life-from-3-5-billion-years-ago/
69
15
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
69
15
5
4
3