Böcekleri Tiksinmeden Yiyebilmeniz İçin Jelibon Gibi Şekilden Şekle Sokuldu: Peki Bu Şekilde Böcek Olduğunu Bile Bile Yer miydiniz?

22
11
6
4
3
Bilim insanları, böcekleri 3 boyutlu yazıcıdan geçirerek yenilebilir hale getirdi. Alternatif protein kaynaklarının gelecekte daha önemli olacağını söyleyen araştırmacılar, yaptıkları çalışmayla böcek yemenin daha normal karşılanabileceğini düşünüyorlar.

3 boyutlu yazıcı teknolojileri, hayatımızın bir gerçeği haline geldi. Bugün mühendislik harikası prototiplerden gerçek evlere kadar hemen her şey 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla yapılabiliyorlar. Yapılan son çalışmalar ise gıda üretiminin de 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla yapılabileceğini ortaya koydu. Özellikle de böcek kaynaklı proteinli besinler için...

İnsanlık, yavaş yavaş başka bir boyuta doğru evriliyor. Uzmanlar, besin kıtlığına karşı böcek, alg ve bitkilerin kullanılabileceğini ifade ediyorlar. Ancak bu da bazı tartışmalara yol açıyor. Bazı kültürlerde böcek yemek kabul edilebilir olsa da örneğin Türkiye gibi dünyanın pek çok yerinde böcek yemek, pek de makul bir durum değil. İşte 3 boyutlu yazıcılar, bu tartışmalara son noktayı koyacak gibi görünüyor.

İşte "alternatif" protein kaynaklarının 3 boyutlu yazıcılarla basılmış halleri

böcek

Singapur Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, alternatif protein kaynaklarını daha yenilebilir bir hale getirmek için özel bir çalışma yaptılar. Yapılan çalışmalar kapsamında havuç tozu, "alternatif" protein kaynakları (cırcır böceği gibi) ve gıda yapıştırıcısı kullandılar. İşte yapılan çalışmalar sonucunda da yukarıda gördüğünüz besinler ortaya çıktı. 

Yaptıkları çalışmayla ilgili konuşan Prof. Yi Zhang, alternatif protein kaynaklarının gelecek yıllarda ana besin maddeleri arasında yer alabileceğini söylüyor. Bilim insanına göre yapılan çalışma, 3 boyutlu yazıcıların kolay gıda üretimi için kullanılabileceğini gözler önüne sermiş oldu. Profesör, görünüş açısından daha normal olan ve tatlandırılan protein kaynaklarının, daha fazla insan tarafından tercih edilebileceğini gözler önüne seriyor.

Kaynak : https://eandt.theiet.org/content/articles/2022/08/3d-printing-method-for-food-could-make-insect-protein-mainstream
22
11
6
4
3
Emoji İle Tepki Ver
22
11
6
4
3