25
8
7
4
3

Son zamanlarda bir anda dünya gündemine oturan ABD-İran gerginliği hiç hız kesmeden devam ediyor. İran’ın üst düzey generallerinden Kasım Süleymani’nin ABD’nin emriyle gerçekleştirilen bir saldırı sonucu öldürülmesi üzerine İran, kırmızı bayrak çekerek bir çeşit intikam yemini etmişti. Birkaç gün önce gerçekleşen bu olayın ardından sabah saatlerinde İran’ın Irak üzerindeki ABD üssünü füze saldırısıyla vurması sonucunda bu gerginlik artık doruk noktalarına ulaştı.

Durum böyle olunca dünya çapında birçok kişi de fazlasıyla tedirgin olmuş durumda. Tarafların bundan sonraki hareketlerini kestirmek bir hayli zor ve hâlâ 3. Dünya Savaşı söylentileri boy gösteriyor. Hal böyle olunca da birçok kişinin aklında savaşın çıkması durumunda neler olabileceği sorusu bulunuyor.

Daha fazla derine dalmadan önce Webtekno olarak konuya ilişkin pozisyonumuzu belirtmekte fayda var. Her şeyden önce savaş son derece kötü bir durum olduğu gibi savaşın içerisinde bulunmayan ülkeler ve bireyler için bile yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Tüm bunların yanı sıra videoda da belirttiğimiz gibi kanalımızın niteliği gereği videomuzda ya da haberimizde bu konunun siyasi kısmıyla ilgilenmeyeceğiz. Bu noktaları aradan çıkardığımıza göre ilk sorduğumuz soruya dönebiliriz.

ABD vs İran: Hangi ülke daha güçlü?

ABD - İran

Olası bir savaş durumunda belirli unsurlar büyük önem arz eder. Bunların başında askeri gücünüz, silah gücünüz ve sahip olduğunuz silah teknolojileri yer alır. Biz de sizler için kısaca bu konulara değindik. Vereceğimiz tüm değerlerin yaklaşık olduğunu ve kesin bir değer olmadığını belirtmekte de fayda var.

Öncelikli olarak insan gücüne değinmemiz gerekirse ABD’nin iki milyonu aşkın bir askeri gücü bulunurken İran’ın yaklaşık 900 bin askeri bulunuyor. Bu asker sayısının savaş çıkması durumunda görev alabilecek kısmını incelediğimiz zaman ABD’de bu sayı yaklaşık 1 milyon 282 binken İran’da 523 bin olarak karşımıza çıkıyor.

Askeri harcamalar ne kadar?

Askeri güç

Tabii ki günümüzde teknoloji fazlasıyla geliştiği için kişi üstünlüğü, sahip olunan askeri teknolojinin bir hayli gerisinde kalmış durumda. Bu noktada iki ülkenin askeri harcamalarını değerlendirdiğimiz zaman kimin güçlü olduğuna dair daha net bir tablo önümüze çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri savunma alanında yaklaşık 716 milyar dolarlık bir yatırım yaparken İran’da bu değer 6,4 milyar dolara kadar geriliyor. Bu değerler ele alındığı zaman durum ABD lehine görünüyor ancak her şey bu kadarla da sınırlı değil.

Yazımızda kısaca değinmeye çalıştığımız ABD ile İran arasındaki güç farklılıkları hakkında çok daha kapsamlı bir bilgi edinmek; hangi ülkenin kaç adet uçağı, helikopteri, tankı ve roket projektörü var gibi soruların cevabını öğrenmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

25
8
7
4
3
Emoji İle Tepki Ver
25
8
7
4
3