Dünyanın Geri Kalanının Aksine ABD'de Neden Genellikle Büyük Araçlar Tercih Ediliyor?

53
11
10
9
6
Günümüzde tüm dünya daha az yakan veya elektrikli araçlara yönelirken ABD'de devasa kamyonet ve SUV araçlar görüyoruz. Peki bunun sebebi ne? Bugün sizlere ABD'deki büyük araba çılgınlığının nedenlerini açıklayacağız.

Ülkemiz de dahil olmak üzere özellikle Avrupa'da araçların giderek küçüldüğünü, sedan tarzı otomobillerin daha çok tercih edildiğini görüyoruz. Peki dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan ABD'de otomobil seçimlerinin daha büyük otomobiller olduğunu fark ettiniz mi? Daha çok kamyonet ve devasa SUV araçları tercih eden ABD halkı, neden bu arabaları tercih ediyor? 

Devasa boyutlarıyla dikkat çeken bu otomobilleri ülkemizde çok fazla görmüyoruz. Bunun elbette bazı sebepleri var. Bu araçların ülkemizde tercih edilmemesinin başlıca nedeni yakıtı su gibi tüketmeleri. Ülkemizde yakıta ulaşmak maliyetli olduğu için çoğu insan bu tarz devasa araçları kabul etmiyor. Bugün sizlere tüm dünya ülkelerinin aksine ABD'de neden kamyonet ve devasa SUV'lerin daha fazla tercih edildiğini açıklayacağız.

ABD'liler neden büyük arabalar tercih ediyor?

Ford F15O kamyonet

ABD'lilerin 2. Dünya Savaşı'nda kullanılan tank boyutunda arabaları kullanmalarının hem coğrafi hem de kültürel sebepleri var. Tüm bu sebeplere teker teker değineceğiz, ancak öncelikle Quora gibi platformlardan ABD halkının bu büyük arabaları neden tercih ettiğine bakalım dedik. Bu platformlardaki cevaplarda sizlere sunacağımız bazı mantıklı açıklamalar da var ancak konunun geneline baktığımızda bu arabaları tercih ediyorlar, çünkü yapabiliyorlar. (Ülke olarak biraz şımarık olduklarını kabul edebiliriz)

Öncelikle ABD'lilerin devasa arabalar tercih ederken bu kafa yapısında olduklarını fark etmemiz gerekiyor. Bunun ardından elbette arabaların sunduğu bazı avantajlar yer alıyor. Şimdi ABD'nin neden büyük arabalar tercih ettiklerine daha yakından bakalım.

ABD'de sokaklar ve otoyollar büyük arabalara elverişli tasarlandı.

abd otoyol

Yüzlerce hatta binlerce yıllık geçmişe sahip Avrupa ülke ve şehirlerinin aksine ABD nispeten yeni bir ülke. Türkiye de dahil Avrupa ülkelerindeki şehirler araba çağından önce inşa edildi. Arabaların hayatımıza girmesiyle şehir planlaması değişmiş olsa da bir şehri tamamen yok edip yeniden kurmak mümkün değil. ABD ise pek çok diğer ülkeye göre çok daha kısa bir tarihe sahip. Bu sayede otomobil çağına rahatlıkla ayak uyduran ülke, daha geniş bir alana ve bu alanı birbirine bağlayan geniş yollara sahip.

Bir arabanın çok yakması ABD'lilerin umurunda değil.

ABD benzinlik

Gerçekçi olmak gerekirse ülkemizde gaza basarken iki kez düşünüyoruz. Litresi 20 TL'lerin üzerine çıkmış akaryakıtı; sokakta oyun oynayıp susamış çocuğun kana kana su içmesi gibi tüketen bu devasa arabalar, Türkiye gibi ülkelerde ciddi ekonomik sorunlar yaratır. Ülkemiz dışında yakıt konusunda dışarıya bağımlı Avrupa ülkeleri de yakıt tasarrufu yapan arabaları tercih ediyor. ABD'li vatandaşlar ise bu durumu çok da fazla önemsemiyorlar. Evet bu devasa arabalar çok yakıyor, ancak kazandıkları ücretle kıyaslandığında rahatlıkla aracın yakıtını karşılayabiliyorlar. Bu sebeple de kamyonet ve devasa SUV'lerin sunduğu avantajlar, harcadıkları yakıttan daha ağır basıyor.

Daha büyük araçlar daha fazla alan ve konfor sağlıyor.

kamyonet içi

ABD, çok geniş bir alana yayılmış devasa bir ülke. Yolları her ne kadar güzel olsa da bir yerden bir yere gitmek için uzun mesafeler harcayan ABD halkı, bu yolculukları yaparken konforlu bir sürüş istiyorlar. Ayrıca büyük araba demek çok daha fazla eşyayı veya insanı tek seferde taşıyabileceğiniz anlamına geliyor. Aynı zamanda büyük araç, istediğiniz araziye girip çıkabileceğiniz anlamına da geliyor. Bu devasa araçların artıları da ABD halkını memnun ediyor.

Daha büyük olmalarının yanında daha güçlüler.

Chevrolet kamyonet

ABD'de büyük araçlar tercih edilmesinin ardındaki en önemli sebeplerinden biri de halkının büyük şeylere olan merakı. Ülke olarak sadece araba değil; arazi, ev, yemek ve hemen hemen pek çok alanda büyük şeyleri seven ABD halkı, elbette gücü de çok seviyorlar. Kullandıkları arabaların da güçlü görünmesini ve elbette güçlü olmasını istiyorlar. Devasa kamyonet ve SUV'ler de tam olarak bu amaca hizmet ediyor. 

Bugün sizlere ABD'de neden büyük araçlar tercih edildiğini açıklamaya çalıştık. Hem coğrafi avantajlar hem de halkının büyük merakıyla alakalı olan bu durum bazı avantajlar sunduğu gibi dünyaya yaydığı zehirli gaz gibi olumsuz etkilere de sahip. Elbette bu olumsuz etkiler ABD halkının çok büyük bir kısmının umurunda değil. Avrupa ülkelerinde gösterilen hassasiyet burada gösterilmiyor, çünkü ülkenin halkı kültürel olarak toplumu değil kendini düşünüyor. Peki sizin bu konuda düşünceleriniz nelerdir? Yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynaklar: Boston, Motorbiscuit, Knowinsiders

53
11
10
9
6
Emoji İle Tepki Ver
53
11
10
9
6