Airbnb Kullanıcılarının Yaşadıkları 10 Skandal Olay

19
6
2
2
2
Airbnb nedir? Airbnb bir tür emlakçı uygulamasıdır. Airbnb, kayıt olup giriş yapıldıktan sonra kullanıcılarına hem kiralık ilanı vermelerine hem de kiralık ev tutma imkanı tanıyan bir uygulamadır. Ama özel indirim kuponları ile de kolaylık sağlayan uygulamayı kullananların başına öyle şeyler gelmiş ki hayret etmemek elde değil.

Airbnb nedir? Bir tür emlakçılık uygulaması diyebiliriz. Zira evini veya evindeki bir odayı kiralamak isteyenlerle kiracıları buluşturan Airbnb uygulaması, 2008 yılında kullanıma sunulmuş ve o zamanlar büyük ses getirmişti. Hâlâ milyonlarca kişi tarafından kullanılan Airbnb, özellikle kısa süreli ve uygun fiyatlı ev arayan öğrenciler için çok iyi çözüm olabiliyor.

Her ne kadar Airbnb Avrupa’da çok kullanılıyor olsa da ülkemizde de bir hayli kişi tarafından tercih ediliyor. Özellikle Çeşme, Kuşadası, Alaçatı, Urla, Fethiye, Alanya ve İzmir gibi tatil yörelerinde kullanılan Airbnb uygulaması, buraya tatile gidecek yerli ve yabancı turistler için deyim yerindeyse velinimet.

airbnb uk

Ancak tabii ki Airbnb mükemmel bir uygulama değil. Her ne kadar milyonlarca insan kullanıyor olsa da uygulamanın adı sık sık skandal olaylarla anılıyor. Airbnb aracılığıyla ev veya oda kiralayan insanların mağdur olmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşayan uygulamanın namı oldukça kötü etkilenmiş durumda.

Bilmeyenler için Airbnb nedir?

airbnb kupon

Airbnb, yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir nevi emlakçılık görevini üstlenen bir uygulamadır. Ev ve oda kiralayan ile kiracıları buluşturan uygulama, ülkemiz dahil dünyanın hemen hemen her yerinde hizmet veriyor. Ayrıca programın sağladığı özel indirimler de oldukça çok kullanıcılarının hoşuna gidiyor.

Airbnb kullanıcılarının yaşadığı 10 kötü deneyim:

Mağdur taraf iki Türk Airbnb misafiri; yer Budapeşte; Para iadesi şartlarının hiçe sayılması:

airbnb indirim kodu

2017’de iki Türk, 27 Ocak tarihinde Budapeş’teye gideceği için 2 ay önceden Airbnb üzerinden bir ev kiralıyorlar. Ücretini ödeyerek evi rezerve ettiren bu iki kişinin uçakları 27 Ocak tarihindeki kar fırtınasından dolayı iptal ediliyor. Bundan dolayı da olayı Airbnb’ye bildirip para iadesi isteyen gençler maalesef şirket tarafından reddediliyor.

İade şartlarında hava koşullarından dolayı iade edilir maddesi olmasına rağmen sıkıntı çıkaran Airbnb, kişilerin uzun uğraşları sonucu ödenilen paranın birazını iade ediliyor. Ama sözde tam iade garantisi veren Airbnb, çıkardığı bu sıkıntı yüzünden para iadesi konusunda maalesef sınıfta kaldı.

Mağdur taraf Airbnb misafiri; yer ABD, Florida. Gizli kamera skandalı:

airbnb iletişim

Başlığı okuduğunuzda şaşırdığınızı biliyoruz ama inanın bize bu olay en basitlerinden birisi. İşinden dolayı Amerika’nın Florida eyaletine taşınan Max Vest adlı Airbnb kullanıcısı, kendisine göre güzel bir ev bulmuş. Max Vest, ev sahibi uygulama üzerinden ile görüştüğünde ev sahibinin uygulamadaki adı Ray idi. Yüzyüze geldiklerinde adam kendisini Ralph olarak tanıttı. Evin puanları yüksekti, Max bu durumu görmezden geldi.

Güzel bir Airbnb profiline sahip olan Ray (Ralph) hakkında çok güzel yorumların olması, Max’ın aklındaki soru işaretlerini tamamen ortadan kaldırmıştı. İlk hafta çok güzel geçse de bir akşam evine gelen Max Vest, konuk odasının biraz ilerisinde bir ışık fark etti. Işığa doğru ilerlediğinde ise dikdörtgen şeklinde kutu olduğunu fark eden Max, biraz daha yaklaşınca bunun iki adet gizli kamera olduğunu anlamıştı.

Max, hemen kıyafetleri ve çantaları ile beraber kameraların da hafıza kartını alarak evden çıktı. Bu olayda Airbnb’nin ne suçu var diyebilirsiniz. Lakin Max durumu şirkete bildirerek ev sahibi hakkında dava açacağını söylese de şirket, kullanıcı gizliliğinden dolayı Ray’in gerçek kimlik bilgilerini paylaşmamıştı.

Max Vest’i de geri çevirmeyen şirket, kendisine parasını geri ödeyerek bir otele yerleştirmişti. Olayın üstüne gitmekten vazgeçmeyen Vest, tuttuğu avukat aracılığıyla şirketi ‘’Aldatıcı ve Haksız Ticaret Uygulamaları Yasası’’ uyarınca mahkemeye vermiş. Ayrıca soruşturma kapsamında kendisini uygulamada Ray ve gerçekte de Ralph olarak tanıtan kişinin evin gerçek sahibi olmadığı anlaşılmıştı.

Mağdur taraf Airbnb ev sahibi; yer İspanya, Alicante: Ev sahibinin yanında...

airbnb giriş

Listemizin bu sefer ki skandalı ise 2016 yılında, İspanya’nın Alicante kentinde yaşandı Yaklaşık 2 yıldır Airbnb üzerinden 40’ın üzerinde oda kiraladığını belirten Kippy adlı kullanıcı, son misafiri yüzünden adeta Airbnb’den soğumuş. 

Erkek arkadaşı ile ufak bir pansiyon işleten Kippy’nin söylediğine göre, kendisinden uygulama üzerinden oda kiralayan bir çift, cinselliğin dozunu biraz arttrınca çevrediklere rahatsızlık vermiş. İlk başta hiçbir yorum ve puan olmamasından şüphe duysa da ev sahibi olan Kippy, kendisinden oda kiralamak isteyen çiftin tatlı dilli olmasından dolayı daha yeni Airbnb kullanıcısı olduklarını düşündüğünü söylemişti. 

Sonradan karar alıp odaya giden Kippy, çiftin tüm uyarılara rağmen, ev sahibi odaya gelmiş olsa bile yaptıkları şeye devam ettiklerini ifade etmişti. Tuhaf, ama gerçek. Airbnb'de mağduriyetleri sadece misafirler değil, ev sahipleri de yaşıyorlar.

Mağdur taraf Airbnb'nin kendisi; yer Amerika, New York; Emlak çetesi:

air bnb indirim kodu

Amerika’da büyük bir pazara sahip olan Airbnb, özellikle New York şehrinde çok fazla kullanıcıya hitap ediyor. Ama gel gör ki şirketin başına en büyük dert de oradan açılmış durumda. Öyle ki iddialara göre Airbnb, Bay Beckman denilen bir adamın dolandırıcı çetesi ile işbirliği yapıyor. Onlarca ev sahibi tarafından açılan davalarla boğuşan şirket, bünyesinde oluşturduğu avukat ordusuyla davaları kazanmaya çalışıyor.

Peki bu efsanevi Bay Beckman kim? Kendisi her ne kadar önceleri New York’da bir emlakçıda çalışan sıradan satış danışmanı olsa da Airbnb sayesinde kısa sürede zengin olmuş. Şans eseri Airbnb ile tanışan Bay Beckman, evlerini orada kiralayanların turistlerden ne kadar iyi para kazandığını görünce Airbnb uygulamasını kullanmaya başlamış. Ama kiraya verecek evi olmadığı için de Bay Beckman inanılması güç bir sistem geliştirmiş.

Açılan davalardaki iddialara göre Bay Beckman, önce çalıştığı emlakçıya verilen evleri ucuza kiralıyor, sonra bu evler kendine aitmiş gibi daha fazla fiyata Airbnb’de ilan veriyor. Kısa sürede profiline onlarca ev ekleyen Bay Beckman, o kadar iyi kazanıyor ki işinden istifa edere, kendi emlak şirketini kuruyor. Zamanla işlere yetişemeyen bu adam, eski çalıştığı yerden iki arkadaşını da ikna ederek kendisine ortak ediyor.

airbnb

Ayrıca eski patronunun karısını da ekibe dahil eden Bay Beckman, 3 adam, 1 kadın olmak üzere 4 kişilik bir Airbnb çetesi kurmayı başarmış. Emlakçılara gelen evleri ucuzdan kiralayarak fazladan Airbnb’de kendi evleri gibi kiralayan çete, sonunda bir ev sahibinin fark etmesi ile ifşa olmuş. Şikayet üzerine yakalanıp tutuklanan Bay Beckman’ın kiraladığı düzinelerce evleri olduğu anlaşıldı.

Biliyoruz olaya böyle bakıldığında Airbnb’nin bir suçu gözükmüyor ama sorun şu ki Airbnb ilan verenlerden evlerinin onlar ait olduğuna dair kanıtlar istiyor iken, Bay Beckman ve çetesinden neden istememişti? Sadece birkaç haftada 85 bin dolardan fazla para kazanan Bay Beckman neden Airbnb’de bu kadar kolay dolandırıclık yapabilmişti? Bunu biz değil, iddia makamının savcısı sormuş.

Uzun süren davaların neticesinde çok yüklü para cezasına çarptırılan Bay Beckman ile birlikte Airbnb’nin de böyle bir cezaya mahkum edileceği tahmin ediliyor. Ayrıca New York şehrinin şirkete karşı başlattığı savaş neticesinde Airbnb’nin çok ciddi oranda hisse düşüşü yaşadığını da söyleyelim.

Mağdur taraf Airbnb ev sahibi; yer Amerika, New York; Noluyoruz abi...

airbnb kuponu

Airbnb’nin başına ne geliyorsa hep New York’lulardan geliyor desek yeridir. Bu sefer şirketin başı seks partileri yüzünden derde girdi. İddiaya göre Amerikalı komedyen Ari Teman, işi için yurt dışına çıkmasından dolayı evini kiralamak adına Airbnb’ye ilan verdi. Ev kısa sürede, "Turn Up Part 2: The Pantie Raid" adlı parti için Carter adlı kadın tarafından tutuldu.

Ari Teman’a söylenene göre partide sadece birkaç eski dost olacak, şampanya içilecek ve anılar konuşulacaktı. Buna güvenerek evini kiraya verip İngiltere’ye giden Ari Teman, birkaç gün sonra geri geldiğinde evinin polisler tarafından mühürlendiğini gördü. Ayrıca polis her yerde Ari Teman’ı arıyordu.

Karakolda gerçekleri öğrenen Ari Teman, evini kiralayanların evde izinsiz şekilde, pek de uygun olmayan şekilde parti verdiğini öğrendi. Yani Teman’ın evinde her türde cinsel ilişki yaşayan bir grup insan gelmişti. Hatta evini kiralayanlar, ‘’XXX FREAK FEST’’ diye Tweet atarak insanları partiye davet etmişti. Olayla ilgili ifadesi alınan Carter’a göre bu gayet küçük bir partiymiş, daha önce bundan Airbnb ile daha büyük partiler de yapmış.

Mağdur taraf Airbnb ev sahibi; yer Amerika, New York; Bir misafirin ölümü:

airbnb login

Bir gazeteci ve sunucu olan Jessica Penzari, yeni satın aldığı evini Airbnb üzerinden kiralık olarak ilana koydu. Ardından ev sadece birkaç gün sonra kendisini asker olarak tanıtan bir kadın tarafından tutuldu. İlk birkaç hafta her şey normal olsa da Jessica Penzari’nin hayatı darmadağın oldu. Zira evini kiralayan kişi bir hayat kadınıydı ve ücrette anlaşamadığı müşterisi tarafından silahla vurulmuştu.

Mağdur taraf Airbnb ev sahibi; yer İsveç, Stockholm. Kiralanan ev genelev olarak işletildi:

airbnb indirim kodu

İsveç'te yaşanan bir olayda, iki kadın Airbnb üzerinden bir kiralık ilanı bularak evi tuttular. Kendilerini akraba olarak tanıtan kadınlar, yalnız yaşayacaklarını söyleyerek evi kiraladılar. Ama çok geçmeden evi bir geneleve çeviren kadınlar, komşuların şikayeti üzerine yakayı ele verdiler ve yasadışı genelev işletme suçundan yakalanıp tutuklandılar.

Mağdur taraf Airbnb ev sahibi; yer Amerika, New York; Sapkın kiracı

airbnb

Rachel Bassini adlı bir kadın, evinin çatı katını kiralamak için Airbnb’ye ilan verdi. Evi ise bir eşi ve bir çocuğu olan, son derece şık görünüşlü bir adam kiraladı. Çatı katının bir aileye kiraladığını düşünen Rachel Bassini, çok geçmeden gerçeği fark etti. 

Zira evi kiralayan adam bir sapıktı. Çatı katını hem harabeye çeviren adam hem de etrafta yüzlerce kullanılmış prezervatif ve duvarlarda, yerlerde sperm lekeleri bırakmıştı. Adam yakalanıp tutuklandı.

Mağdur taraf Airbnb ev sahibi; yer Amerika, New York; Airbnb yüzünden ev sahibi soyuldu:

airbnb giriş

Evet, başlığı yanlış okumadınız. Airbnb uygulaması yüzünden 2008 yılında bir kadının evi soyuldu. Daha o zamanlar piyasaya yeni çıkmış olan uygulama, kullanıcı gizliliği politikası bulundurmadığı için bütün kullanıcılarının bilgilerini paylaşıyordu. 

Hal böyle olunca da hırsızlar için mükemmel fırsat doğuyordu. Uygulama üzerinden evini kiralık ilanına veren bir kadının da başına bu üzücü olay geldi. İlandaki evin adresine giderek evi soyan hırsız veya hırsızlar, kadının mücevherlerini, elektronik cihazlarını ve kıyafetlerini çalmışlardı. Olayın ardından şirket mağdur olan kadına yüklü miktarda tazminat ödedi.

Mağdur taraf Airbnb ev sahibi; yer Fransa, Paris; misafirden ev sahibine 45 bin TL’lik zarar:

airbnb indirim

Modellik ve dansçılık yaparak geçimini sağlayan 23 yaşındaki Laurie Synakowski, ek gelir sağlamak adına evini Airbnb üzerinden kiraya verdi. Laurie Synakowski ek gelir kazandım diye düşünürken 3 haftanın ardından çıkan tablo korkunçtu. Zira evi kiralayan kişi adeta evi tam bir harabeye çevirmişti. Evin masrafı Laurie Synakowski’ye tam 45 bin TL’ye patladı.

Airbnb'de yaşanan bu skandal olaylar, elbette kiralanan her evin kötü olduğu, tüm ev sahiplerinin mağduriyet yaşadığı anlamına gelmiyor. Nitekim böyle olayların yaşandığını bilmek, hem kiracılar hem de ev sahipleri için daha temkinli seçimler yapmayı kolaylaştırabilir.

19
6
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
19
6
2
2
2