Bir Kullanıcı, Akıllı Telefonun Parmak İzi Tarayıcısından Kamera Gibi Görüntü Aldı

35
25
10
6
6
Xiaomi Mi 9T kullanan bir Reddit üyesi, ekrana gömülü parmak izi tarayıcıdan bir kameraymış gibi görüntü almayı başardı. Görüntü fazlasıyla bulanık olsa da güvenlik konusunda soru işaretleri oluşturdu.

Günümüzde orta ve üst segment akıllı telefonların pek çoğunda optik ya da ultrasonik parmak izi okuyucu bulunuyor. Bu teknoloji, parmak izi okuyucuların cihazın arkasına ya da yanına yerleştirilmesine gerek kalmadan parmak üzerinden biyometrik güvenlik sağlamayı mümkün kılıyor. Ancak bir gerçeği kesinlikle unutmamamız gerekiyor; optik parmak izi okuyucular temel olarak parmak izimizin fotoğrafını çeken ve doğrulayan birer kameradır.

Peki, bir optik parmak izi tarayıcının elde ettiği görüntüleri gerçek zamanlı olarak tıpkı bir kamera gibi görüntüleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Ntelas46 adlı bir Reddit kullanıcısının paylaştığı videoya göre optik parmak izi tarayıcılardan anlık olarak görüntü almak mümkün. Peki nasıl?

parmak izi okuyucu

Activity Launcher adlı, kullanıcıların normal şartlarda ulaşamayacağı özelliklere erişmeyi mümkün kılan bir uygulama kullanan Ntelas46, uygulamadaki Ekrana Gömülü Parmak İzi Tarayıcı bölümüne gittiğinde ekranda küçük bir pencere açılıyor ve Xiaomi Mi 9T'deki ekrana gömülü parmak izi tarayıcının aldığı görüntüler anlık olarak kullanıcıya gösteriliyor.

Videoda görüldüğü üzere optik parmak izi tarayıcıdan alınan görüntüler son derece düşük çözünürlüklü, bulanık ve titreşimli. Bu nedenle sensörden elde edilen görüntülerin casusluk amacıyla kullanılma ihtimalinin epey düşük olduğunu söyleyebiliriz. Zira ortada bir görüntü olsa dahi görüntünün neye ait olduğunu kestirmek çok kolay değil.

Madalyonun diğer tarafına baktığımızda ise, ek bir yazılım ile de olsa parmak izi verilerimize ulaşabileceğini görüyoruz. Bankacılık uygulamaları gibi ekstra güvenlik gerektiren uygulamalara parmak izi verileriyle giriş sağlanabildiğini düşünürsek, Ntelas46’nın videosu daha da korkutucu bir hal almış oluyor.

Kaynak : https://wccftech.com/a-xiaomi-user-was-able-to-turn-fingerprint-sensor-into-a-functioning-but-horrendous-camera/
35
25
10
6
6
Emoji İle Tepki Ver
35
25
10
6
6