Alan Turing'in Fotoğrafı, Yeni 50 Sterlinlik Banknotların Üstünde Bulunacak

22
3
3
3
1
Bilgisayar ve yapay zeka konularında alanının en büyük ismi, hatta iki kavramın da babası olarak anılan Alan Turing'in fotoğrafı, yeni 50 sterlinlik banknotların üzerinde yer alacak. Turing'in fotoğrafı bulunan banknotlar 2021 yılında kullanılmaya başlanacak.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Enigma'nın şifresini kırması ve modern bilgisayar konusunda öncülük etmesi sebebiyle Alan Turing'in fotoğrafının 50 sterlinlik banknotlarda yer almasına karar verildi.

Atlantik Savaşı'nda Alman U botlarını savuşturan ve savaşın sonrasında eşcinsel oluşu sebebiyle birçok zulüm görmesiyle bilinen Alan Turing, 1.000 bilim insanının yer aldığı bir listeden seçildi.

turing

Alan Turing, başka bir erkekle ilişki içerisinde bulunduğunu kabul ettikten sonra devlet kurumlarıyla çalışması yasaklandı. Bunun sonucunda da Turing'in itibarı zedelenmişti.

Bunun üzerine Turing'in ölümünden 59 yıl sonra Turing'e 'Kraliyet Özrü' için işlemler başlatıldı. Bank of England'ın Müdürü Mark Carney'nin yaptığı açıklama, Turing'in resmi olarak eski saygınlığına kavuşturma işlemini resmen tamamlamış oldu.

alan turing

Carney, pazartesi günü yaptığı açıklamalarda Alan Turing'in son derece zeki bir matematikçi olduğunu ve çalışmalarının bugünkü yaşantımızı etkilediğini belirtti. Bilgisayar bilimlerinin ve yapay zekanın babası olmasının yanı sıra bir savaş kahramanı olan Alan Turing'in katkılarının da yadsınamayacağını belirten Carney, Turing'in şu anda müthiş işler başaran birçok kişiye de yol açtığını belirtti.

alan turing

Bank of England, bilgisayarların gelişim döneminde Turing'in oynadığı öncü rolü önce Ulusal Fizik Laboratuvarı'nda, sonra da Manchester Üniversitesi'nde tanıdı.

Bank of England, açıklamasında şu sözleri kullandı:

"Turing, makinelerin düşünüp düşünemeyeceğini merak ederek yapay zeka konusunda büyük temeller attı. Turing bir eşcinseldi ve ölümünden sonra Kraliçe, Turing'den özür diledi. O gün yaptığı gelişmeler bugünkü bilim ve toplum alanlarında bile etkilerini hâlâ gösteriyor."

Turing'in fotoğrafı, 2021 yılında basılacak olan 50 sterlinlik banknotların üzerinde yer alacak.

Kaynak : https://www.theguardian.com/business/2019/jul/15/alan-turing-to-feature-on-new-50-note
22
3
3
3
1
Emoji İle Tepki Ver
22
3
3
3
1