Altın Fiyatları, Tüm Dünyada Tarihin Yüksek Seviyesine Ulaştı: Peki Bunun Teknoloji ile Ne İlgisi Var?

71
13
8
3
2
Reuters’in haberine göre altın fiyatları pandemi, dolardaki değer kaybı ve ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimler nedeniyle tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Küresel altın fiyatları için bir gösterge olan ons altının fiyatı 2000 doları gördü.

Salgının ekonomik etkileri giderek sert ve hissedilir şekilde kendisini göstermeye devam ediyor. Normal şartlarda altın fiyatlarını gündemimize almasak da hem doğal bir kaynak olması hem de teknoloji dünyasına etkileri nedeniyle yaşanan son gelişmeleri aktarmak durumundayız. Küresel piyasalarda 2000 doları aşan ons altın (31,1 gram altın) fiyatının etkileri ciddi şekilde hissedilebilir. 

Küresel ekonomik sistem için önemli ve para birimleri gibi belli ülkelere bağlı olmayan altındaki bu artışın tarihi rekor olduğu söyleniyor. Reuters’in aktardığı bilgilere göre ons altın en son 2011’deki ekonomik kriz sırasında 1920 dolara kadar çıkmıştı. Geçtiğimiz pazartesi günü 1943 dolarla tarihin en yüksek noktasına ulaşan altın, artık 2000’in doların da üzerine çıkarak psikolojik barajı aştı. 

Altının dolar cinsinden son 18 yıllık değer grafiği (1974 - 2020): 

altın fiyatları

Gelinen son noktada altının fiyatındaki artışın ne kadar kritik olduğu görülebilir. Reuters’in haberine göre bu yükselişte hem salgının etkisi var hem de ABD ile Çin arasındaki ticari savaşlar nedeniyle değer kaybeden doların. Dünya ekonomisinin dinamosu olan doların değer kaybetmesi, bütün sektörlerde zaman içinde deprem yaratabilir. 

Altın fiyatlarındaki yükseliş, teknoloji sektörünü ve teknolojik alım gücümüzü nasıl etkiler?

altın fiyatları

Altın fiyatlarındaki yükseliş, tüm sektörlerde ve tüketim kalemlerinde tüketici taleplerini etkileyecek bir ekonomik darboğazın göstergesi olabilir. Uzmanlara göre merkez bankaları aldıkları kararlar ile bu etkileri geciktirseler de alım gücünde küresel çapta yaşanacak ciddi azalmalar, teknolojik talepleri de dibe sürükleyebilir. 

Bu konudaki en basit örnek yurt dışında 1000 dolar, Türkiye’de ise 10.000 TL psikolojik barajlarını aşan akıllı telefonlar. Her ne kadar Apple, Samsung gibi şirketler 2020’min ilk yarısında ciddi satış başarılarına ulaşsalar da yaşanan salgın ve ticari krizin ekonomik etkileri yılın ikinci yarısı cebimize yansıyacak gibi görünüyor. Bu da pahalı ve aslında birincil ihtiyacımız olmayan akıllı telefonlardan uzaklaşmamız demek.

iphone 11

Çin ve ABD arasındaki ticari savaşlar zaten üretim aşamasındaki tüm teknolojileri etkiliyor. Apple, iPhone üretimini Çin’deki Foxconn tesislerinden Hindistan’a taşıdı. Diğer firmalar, maliyetten düşmek adına daha uygun fiyatlı materyaller veya donanımlar ile telefon üretiyorlar. 

Elbette bu konuda akıllı telefon dışında yıl sonuna doğru piyasaya sürülmesi beklenen yeni oyun konsollarını, yeni ekran kartı ve işlemci gibi donanımları da örnek gösterebiliriz. Hepimizi beklentilerin çok üzerinde yükselen fiyatlar, beklentilerimizin çok altında kalan alım gücü bekliyor olabilir. Diğer taraftan ekonomik karşılığını ons cinsinden öğrendiğimiz altın, gelişmiş teknolojik kompanentlerin de önemli bir parçası.

71
13
8
3
2
Emoji İle Tepki Ver
71
13
8
3
2