AMD EPYC Rome, Dünyanın İlk Gerçek Zamanlı 8K HEVC Kodlamasını Yaptı

46
2
2
1
1
Beamr Imaging Cuma günü, AMD’nin yeni Rome mimarisine dayanan amiral gemisi sunucu işlemcisi olan EPYC 7742’den sadece bir tane kullanarak dünyanın ilk gerçek zamanlı 8K HEVC kodlamasını gerçekleştirdi.

H.265 olarak da bilinen Yüksek Verimli Video Kodlama (HEVC), yaygın olarak kullanılan AVC'nin (H.264) gelişmiş versiyonu olarak tasarlanmış bir video sıkıştırma standardı. HEVC, AVC'ye kıyasla, aynı video kalitesinde % 25 ila % 50 daha iyi veri sıkıştırması veya aynı bit hızında büyük ölçüde iyileştirilmiş video kalitesi sunuyor. Bu kodlama işlemini yapmak için ise güçlü işlemcilere ihtiyaç duyuluyor.

7 nm Zen 2 mikro mimarisini içeren 64 çekirdekli bir EPYC 7742, HDR için gereken 10 bit renkle saniyede 79 kare hızında gerçek zamanlı olarak 8K çekimi kodladı. EPYC 7742, standart bir genel amaçlı sokete giren dünyanın ilk 64 çekirdekli x86 işlemcisi durumunda ve Beamr kodlama yazılımı, bu çekirdeklerin 64'ünü de kullanmak için tasarlanmış. Bir işlemin birden fazla çalıştırılması durumu, tüketici sayısından sunucuya kadar gittikçe daha büyük çekirdek sayıları olan CPU’lar için önemli bir endişe kaynağı iken, EPYC 7742 işlemcisinin bu işi tek başına yapıyor olması ilerleyen süreçler açısından oldukça iyi bir gelişme.

2020 Tokyo Olimpiyatlarında 8K canlı yayın görebiliriz

amd EPYC işlemci

8K görüntüleri gerçek zamanlı olarak iyi bir kalite düzeyinde kodlama talebi, 8K ekranların piyasada satış rakamlarının artmasıyla artış gösterdi. Şimdilik hâlâ çok yaygın olmayan 8K ekranlar ilerleyen dönemlerde çok daha fazla hayatımızın içinde yer alacaklar. Yakın zamanda 8K canlı yayın akışı görebiliriz. Özellikle 2020 Tokyo Olimpiyatlarında 7742’nin kodlama ve akış yetenekleri kullanılarak 8K canlı yayın akışı gerçekleştirilebileceği konuşuluyor.

AMD, EPYC’nin televizyon akışından daha fazla iş yapabileceğini söyledi. Çipler aynı zamanda, GeForce Now ve Google Stadia gibi servislerle oyun oynamanın bir yolu olarak ortaya çıkan bulut oyun içeriği akışı için de uygundur. Bununla birlikte AMD, önceki nesil Napoli merkezli EPYC işlemcilerin de bu uygulamalar için yeterli olduğunu, ancak 8K performansının oldukça düşük olduğunu belirtti.

Kaynak : https://www.tomshardware.com/news/amd-epyc-rome-8k-real-time-encoding,40400.html
46
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
46
2
2
1
1