Antarktika Buz Levhası'nda 20 Kilometrelik Dev Bir Çatlak Görüntülendi

32
2
2
1
0
Avrupa Uzay Ajansı ESA'nın Copernicus Sentinel uyduları tarafından çekilen yeni görüntüler, Batı Antarktika Buz Levhası'ndaki iki büyük çatlağı gözler önüne seriyor. Çatlaklar, Batı Antarktika buz tabakasının bir parçası olan ve son 25 yılda okyanusa hızla buz bırakan Pine Adası Buzulu'nda ortaya çıktı.

Bilim insanları, Antarktika'da 20 kilometreden daha uzun çatlaklar keşfetti. Gittikçe büyüyen bu çatlakların yakında büyük çaplı buz kopmalarına yol açabileceği tahmin ediliyor. Avrupa Uzay Ajansı ESA'dan alınan bilgilere göre Pine Adası Buzulu'ndaki buzların kayma hızı, şu anda günde 10 metreyi aşıyor ve sürekli yeni parçalar kopuyor.

ESA'ya göre gözlenen son çatlaklar, 2018’de yaşanan buz kopmalarından sonra ortaya çıktı. Bu da B-46 adında bir buzdağının oluşmasına yol açtı. ESA'dan Mark Drinkwater, “Bu yeni çatlaklar, geçen yılki B-46 Buzdağı'nın oluşmasından hemen sonra ortaya çıktı” dedi. B-46 Buzdağı, geçen kasım ayında Pine Adası Buzulu'ndan ayrıldı ve boyutu, Manhattan'ın yaklaşık 3 katı olarak ölçüldü.

Antarktika'da görüntülenen yeni çatlaklar:

Son yıllarda kopma olaylarının hızlanması, deniz seviyesindeki yükselişlerin artmasına neden oldu. NASA araştırmalarına göre yalnızca Pine Adası ve yakındaki Thwaites Buzulu 10 yılda deniz seviyesini yaklaşık 1 milimetre yükseltiyor.

Çatlaklar, A-68 Buzdağı'nı akıllara getirdi:

a-68 kare buzdağı

Kopma ve çatlak olayları, A-68 adı verilen düzgün bir dikdörtgen şeklindeki buzdağını akıllara getirdi. Buzdağı, 16 Ekim 2018'de IceBridge NASA Operasyonu'nun uzun süredir devam eden kutupsal buz hava araştırması için yapılan bir uçuş sırasında tespit edilmişti.

O gün kuzey Antarktika Yarımadası boyunca buzul araştırması sırasında bilim insanı Jeremy Harbeck, ilgi çekici bir buzdağı görmüştü. Buzdağının sadece kenarları düz değil, aynı zamanda iki köşesi de dik açılardan oluşuyordu. Bilim insanları, buzdağını kökenlerine kadar izlemek için Landsat 8 ve Avrupa Uzay Ajansı Sentinel-1'in görüntülerini kullandılar. Görünüşe göre buzdağı, A-68'in kuzey ucu ile Bawden Ice Rise olarak bilinen buzulun yakınındaki kayalık bir tepenin arasındaki dar bir geçit boyunca kuzeye doğru ilerledi. Bu da onun bulunduğu geometrik şekli almasını sağladı.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7600991/Satellite-images-reveal-HUGE-CRACKS-Antarctic-ice-sheet-measuring-20-kilometers-length.html?ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490&ito=1490
32
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
32
2
2
1
0