Araç Park Etmek İçin En İyi Konum, Matematiksel Olarak Hesaplandı

75
16
12
8
8
Boston Üniversitesi ve Santa Fe Üniversitesi’nden iki araştırmacı, matematikten yararlanarak üç basit araç park yöntemi üzerinde çalıştılar. Araştırmacılar, araç park seçimine göre insanları üç gruba ayırdılar.

Matematiği kullanarak yıldızların hareketini ya da doğa olaylarının sonuçlarını hesaplayabilirsiniz. Statictical Mechanics dergisinde bu hafta yayınlanan yeni bir makalede araştırmacılar, matematiği kullanarak aracınızı nereye park edeceğiniz sorusuna yeni bir bakış açısı getirdi. 

En iyi park alanı, park edeceğiniz alanda harcadığınız zamanı en aza indiren alandır. Boston Üniversitesi ve Santa Fe Üniversitesi’nden 2 fizikçi, bu park alanı sorunsalı üzerine bir çalışma yürüttü. 

araç park çalışması

Araştırmacılardan Sidney Redner, “Matematik akıllı kararlar almanıza izin verir. Matematiği kullandığınızda, bazı ön görülerle karmaşık dünyadaki yaşamınız kolaylaşır” dedi. 

Paul Krapivsky ve Sidney Redner, makalesinde üç basit park stratejisini idealize ederek, tek sıralı bir park yerine uyguladılar. Araştırmada, park edilebilir ilk boşluğa park eden sürücülerin “uyuşuk” bir stratejiyi kullandığı belirlendi. Araştırmacılar, bu sürücülerin park yeri aramak için zaman kaybetmediklerini açıkladı. “Uyuşuk” stratejiye uyan sürücüler, çıkışa yakın olan noktadaki boş yerleri doldurmadan bırakıyorlar. 

Çıkışın hemen yakınında boş park yeri arayan sürücüler ise “iyimser” bir stratejiyi takip ediyorlar. Bu sürücüler, çıkışa kadar gidip sonra en yakın boşluğa geri dönüyorlar. 

araç park çalışması 2

“İhtiyatlı” stratejiyi takip eden sürücüler ise ilk boşluğu geçerek araçlarına en uygun boşluğu bulmaya çalıştılar. Bu sürücüler, araçlarını en uygun boşluğa park etmek istiyorlar.

Bilim insanları, bu üç park stratejisinin basitliğine rağmen göreceli değerleri hesaplamak için çoklu teknikler kullanmak zorunda kaldılar. Araştırmacıların çalışması sırasında, bu tür park stratejilerinden “ihtiyatlı”olanının canlı hücrelerde inşayı sağlayan mikro tüplerde bulunan bir dinamiği yansıtıyordu. En uzak arabadan hemen sonra park eden bir araba, mikrotübülün bir ucuna yayılan bir monomere karşılık geliyor. Monomerlerin bu davranışından ortaya çıkan denklem araç park araştırmasında kullanıldı. 

araç park çalışması 3

İyimser stratejiyi modellemek için araştırmacılar, diferansiyel bir denklem yazdılar. Araştırmacılar, senaryoyu matematiksel olarak ifade etmeye başladıktan sonra, dikkate alınması gereken alan sayısını büyük ölçüde basitleştiren bir mantıksal kısayol tespit ettiler.

Yapılan çalışmaya göre en ideal strateji olarak ihtiyatlı strateji öne çıktı. İhtiyatlı stratejiyi takip eden sürücüler en az zamanı harcayarak araçlarını park ediyorlar. İhtiyatlı stratejiden sonra ise en iyi strateji iyimser strateji belirlendi. 

Kaynak : https://phys.org/news/2019-09-car-math.html
75
16
12
8
8
Emoji İle Tepki Ver
75
16
12
8
8