Araştırmacılar, Bükülebilen ve Kesilebilen Mikro LED Geliştirdi

24
3
2
1
0
Araştırmacılar; bükülebilen, esneyebilen ve hatta kesilebilen mikro LED geliştirmeyi başardı. Ekip, bu araştırmanın giyilebilir teknolojinin geleceğini yeniden şekillendireceğini düşünüyor.

Texas Üniversitesi araştırmacıları ve uluslararası alandaki çalışma arkadaşları; katlanabilen, bükülebilen, kesilebilen ve farklı yüzeylere takılabilen mikro LED oluşturma metodu geliştirmeyi başardı.

Haziran ayında Science Advances dergisinde yayınlanan araştırma, yeni nesil esnek, giyilebilir teknolojilerin geliştirilmesine yardımcı olacak. Peki, bu yeni nesil mikro LED'ler nerelerde kullanılabilir?

Esnek mikro LED'ler

esnek mikro led, kesilebilen mikro led, katlanabilen mikro led

LED'ler; hafif, ince, enerji açısından verimli ve farklı ışıklandırmalarda görülebilir olması sebebiyle birçok farklı üründe kullanılabiliyor. 2 mikrometreye kadar ufalabilen ve herhangi bir boyutta destelenebilen mikro LED'ler ise diğer LED'lerden çok daha yüksek çözünürlük sunuyor. Mikro LED'ler, boyutları sayesinde akıllı saatler gibi ufak cihazlarda kullanılabilirken destelenerek düz ekran TV'ler ve diğer geniş ekranlarda da kullanılabiliyor.

Yeni mikro LED'in araştırmacıları, bükülebilen giyilebilir elektronik talebini karşılamayı hedefliyor. Texas Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Dr. Moon Kim, "Bu araştırmanın en büyük faydası, neredeyse her şeye takılabilen takılıp sökülebilir LED'i oluşturmamızdı. LED'i kıyafetinize ve hatta lastiğe bile taşıyabilirsiniz ki asıl fikir de buydu. Kesseniz bile LED'in yarısını kullanmaya devam edebilirsiniz" dedi.

Ayrıca Erik Jonsson Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Okulu ile Doğal Bilimler ve Matematik Okulu araştırmacıları, uzak epitaksi (TÜBATerim: Bir kristal alt katman üzerinde yönelimli olan başka bir kristal katman oluşturma) adı verilen bir teknikle esnek LED'in geliştirilmesine yardımcı oldu. Uzak epitakside, safir kristal yonga tabakası yüzeyinde kalın LED kristalleri tabakası oluşturuluyor. Tabii bu durumda LED'in tabakada kalması gerekiyor. Araştırmacılar, sökülebilir hale getirmek için alt tabakaya yapışmaz bir katman ekliyor.

Kaynak : https://techxplore.com/news/2020-08-team-flexible-micro-leds-reshape-future.html
24
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
3
2
1
0