Araştırmacılar, Komodo Ejderlerinin Çelik Kadar Sağlam Zırhının Sırrını Çözdü

49
8
3
3
2
Bilim insanlarının, Komodo ejderlerinin zırhları üzerinde yaptığı çalışma, Komodo ejderlerinin zırhı ile ilgili sorulara cevap verdi. Araştırmacıların yaptığı çalışmaya göre, Komodo ejderlerinin zırhı kemiklerden oluşuyor. Komodo ejderleri bu zırha, başka Komodo ejderlerine karşı korunma amaçlı ihtiyaç duyuyor.

Komodo ejderlerinin vücudu küçük kemiklerden oluşan bir zırhla kaplanmış halde. Komodo ejderlerinin zırhı, hayvanın başından kuyruğuna kadar bütün vücudunu kaplıyor. Peki Komodo ejderi gibi baskın bir avcı neden bu kadar kuvvetli bir zırha ihtiyaç duyuyor?

Teksas Üniversitesi’nde bu konu üzerinde çalışma yapan bilim insanları Komodo ejderlerinin zırhları üzerindeki soru işaretlerini kaldırdı. Bilim insanlarına göre Komodo ejderleri, bu kadar kuvvetli bir zırha, diğer Komodo ejderlerine karşı ihtiyaçlar duyuyor.

komodo ejderi

Bilim insanları, Komodo ejderlerinin zırhı üzerindeki araştırmayı yapmak için bilgisayarlı tomografiyi (CT) kullandı. Biri yetişkin, diğeri bebek olan iki Komodo ejderi üzerinde yapılan çalışmada Komodo ejderlerinin zırhlarının küçük kemiklerden oluştuğu ortaya çıktı. Yetişkin olan Komodo ejderinin bütün vücudu zırhla kaplanmışken, bebek olan Komodo ejderinin vücudunda zırha rastlanmadı. 

Yetişkin Komodo ejderinin bütün vücudunu kaplayan zırh, Komodo ejderini başka Komodo ejderlerine karşı korumaya yarıyor. Araştırmacılara göre, genç Komodo ejderleri ağaçlarda vakit geçiriyor. Komodo ejderleri, gençlikten yetişkinliğe geçtiklerinde ağaçlardan iniyorlar ve diğer yetişkin Komodo ejderleri ile mücadeleye giriyorlar. İşte ejderlerin zırhı bu mücadelede işlerine yarıyor. 

komodo ejderi 2

Araştırmacıların, Yüksek Çözünürlüklü X-ışını Bilgisayarlı Tomografi Tesisi’nde yaptığı incelemeler ejderlerin zırhı hakkında başka bilgileri de oraya çıkardı. Laboratuvarda kullanılan cihaz, kliniklerde kullanılan bilgisayarlı tomografi cihazlarına benziyor. Ancak bu bu cihaz yüksek enerjili X-ışınları ve dedektörlerle daha detaylı bulgular ortaya çıkarıyor. 

Üzerinde çalışma yapılan Komodo ejderlerinden 19 yaşında ölen yetişkin Komodo ejderinin vücudu, Fort Worth Hayvanat Bahçesi’nden, 2 günlükken ölen bebek Komodo ejderinin vücudu ise San Antonio Hayvanat Bahçesi tarafından araştırma için bağışlandı. 

Komodo ejderlerinin zırhını incelemek için kullanılan tarayıcının boyutları nedeniyle boyu 6 metreyi bulan yetişkin Komodo ejderinin sadece kafası üzerinde tarama işlemi yapılabildi. 

1920’li yıllarda yapılan çalışmada kertenkelelerin derilerinin osteoderm denen küçük kemiklerle kaplı olduğu ortaya çıkmıştı. Komodo ejderleri üzerinde yapılan tarama çalışması ise bu hayvanların derilerinde bulunan osteoderm yapılarının hem şekil hem de kapsama alanı açısında benzersiz olduğunu ortaya çıkardı. Diğer kertenkelelerin osteoderm yapıları iki şekilde oluyor ve kertenkelenin bütün vücudunu kaplamıyor. Komodo ejderlerinde ise durum daha farklı. Komodo ejderlerinin osteoderm yapıları 4 farklı şekilde ve ejderin bütün vücudunu kaplıyor. Zırh, yetişkin Komodo ejderinin sadece burun deliklerinde, ağız kenarında ve gözünün etrafında yok. 

Erken yaşta olan Komodo ejderlerinin vücutlarında zırha rastlanmıyor. Ancak Komodo ejderi yetişkin olduktan sonra vücudu zırhla kaplanıyor. Ejder yaşlandıkça da zırhın üzerine daha fazla katman geliyor ve zırh çok daha dayanıklı hale geliyor. 

Bilim insanları, farklı yaşlarda Komodo ejderleri üzerinde yapılacak başka çalışmalarla zırhın yıllar geçtikçe nasıl geliştiğini anlayabileceğimizi söylüyor.  

Kaynak : https://scitechdaily.com/researchers-discover-the-surprising-reason-why-komodo-dragons-have-such-elaborate-armor/
49
8
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
49
8
3
3
2