Araştırmacılar, Komodo Ejderlerinin Sırrını Açıklamaya Bir Adım Daha Yaklaştı

39
7
2
0
0
Komodo ejderleri, kertenkele ailesinin üyeleri olmalarına rağmen memelilerde görülen bazı özelliklere de sahipler. Bu büyük avcı kertenkelelerin sırrını açıklamak için bilim insanları, komodo ejderlerinin genlerini inceliyor.

Doğa gerçekten ilginç canlılar ile dolu. Bu canlılardan bir tanesi de, muhtemelen elimizdeki gerçek bir ejderhaya en yakın canlılardan olan komodo ejderleri. Bu canlılar özünde kertenkele olmalarına rağmen memelilerde daha çok görülen özellikleri de taşıyabiliyorlar. 

Bilim insanları, bu enteresan canlıların sırlarını açığa çıkarmak için yeni bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmada, komodo ejderlerinin genleri incelendi. Komodo ejderinin genleri ile benzer türlerin genetik yapıları karşılaştırıldı, böylece bu canlıları özel kılan genetik farklar da ortaya çıktı. Araştırmanın sonuçları da Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlandı. 

komodo ejderi

Komodo ejderleri, büyük olmalarına rağmen dikkat çekici şekilde hızlı hareket ediyorlar. Soğukkanlı canlıların bu tür atletik yeteneklere sahip olmaları pek de beklenen bir durum değil. Genel olarak bu canlıların metabolizması yavaştır. 

Burada dikkat edilmesi gereken nokta aerobik sözcüğüdür. Her ne kadar ülkemizde jimnastik ve kültür fizik hareketleri yapmaya aerobik yapmak denilse de biyolojide aerobik demek oksijen ile ilgili demektir. Araştırmacılar da komodo ejderlerinde mitokondriyi incelediler. Hemen her ülkede ‘hücrenin güç kaynağı’ olarak öğretilen mitokondri oksijeni ne kadar iyi işleyebiliyorsa o kadar çok enerji ortaya çıkıyor. Komodo ejderlerinin de en önemli farklılıkları bu organelde ortaya çıkıyor. Mitokondrideki farklılık, bu canlıya daha gelişmiş bir hareket kabiliyeti ve daha yüksek hız sağlıyor. 

Ayrıca komodoların zehirli ısırıklarının da birbirlerine zarar vermeyecekleri özel bir yapıda olduğu ortaya çıktı. Bu zehir, başka canlılar için ölümcül olabilirken komodolara etki etmiyor. Haliyle iki komodo, birbirleriyle çiftleşme partneri ya da bölge için kavga ederken hayatlarını riske etmemiş oluyor.

Kaynak : https://bgr.com/2019/07/30/komodo-dragon-genetic-research-metabolism/
39
7
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
39
7
2
0
0