Araştırmacılar Kanser Hücrelerinin Genetik Analizini Verecek Yeni Kan Biyopsi Tekniği Geliştirdi

6
3
1
0
0
Michigan Üniversitesi araştırmacıları, kanser hücrelerini kan örneklerinden temiz bir biçimde ayırabilecekleri, doktorların tümorleri hedeflemelerine yardımcı olabilecek yeni bir yol buldular.

Araştırmacıların Hydro-Seq adını verdikleri teknik, dolaşımdaki tümör hücrelerini yakalayabilmek için mikro-akışkan çip kullanıyor. Yetkililer, bu tekniğin kanser hücrelerinin kapsamlı genetik profillemesine olanak sağladığını ve mevcut yaklaşımlara göre çarpıcı bir gelişme olduğunu söyledi. Daha önceki teknikler sadece araştırmacıların kanser hücresinin genetik profili hakkında bilgi toplamasına ya da kanser hücrelerinin çoğunu ele geçirmesine ve yalnızca birkaç gen arayabilmesine izin vermiştir. Üniversiteye göre, genetik profiller genellikle vücudun kansere yayıldığına inanılan önemli hücreleri ihmal etti. Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Uzmanı Euisik Yoon, “Çiğimiz dolaşımdaki tümor hücrelerini yakalamamıza ve sonrasında kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin kirlenmesi olmadan genetik bilgileri çıkarmamıza olanak sağlıyor” dedi. 

Yetkililerin söylediği kadarıyla bazı modern kanser ilaç uygulamaları, ilacın kanserli hücrelere saldırmasıyla çalışır ancak kanser hücreli genler tedavi boyunca değişkenlik gösterebilir. Wicha, bir çözüm bulmanın önemli olduğunu, çünkü biyopsilerin tekrarlanmasının acı verici ve hasta için potansiyel olarak tehlikeli olduğunu belirtti. Kanser hücrelerinin yakalanması için çip kullanılması, kanserin yok olup olmadığını ya da tedaviye dirençli olup olmadığını gözlemlemek için iyi bir yol olabilir. 

Ekip, bu yeni yöntemle 21 meme kanseri hastasının kanından 666 kanser hücresi ile çalıştı. Tek bir hasta içinde bile kanser hücrelerinin sıklıkla değişken davrandıkları gözlendi. Wicha’nın grubu, çalışmalarına kanser yayılması üzerindeki kök hücre etkilerini inceleyen araştırmalara başladı. Kanser kök hücrelerinin, tümör hücrelerinin küçük bir yüzdesini oluşturduğunu ancak kan dolaşımındaki hücrelerin daha yüksek oranda bulunduğunu gözlemlediler. 

Hydro-Seq, kan hücrelerini filtreleyip, her kan hücresini mikroçipte bulunan ve bir kuruştan biraz daha büyük olan kanallardan analiz ediyor. Bir kuruştan sadece biraz daha büyük olan bu çip üzeri laboratuvar, bir kan örneğinden kanserin kapsamlı genetik profilini sağlıyor. 

Kaynak : https://www.detroitnews.com/story/news/local/michigan/2019/05/25/new-blood-biopsy-technique-gives-um-researchers-genetic-analysis-cancer-cells/3757499002/
6
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
3
1
0
0