Araştırmacılar, Köpeklerin Televizyon Ekranına İlgilerini Bilimsel Olarak Açıkladılar

16
6
2
1
1
Bilim insanları köpeklerin televizyonu sevmelerinin altında yatan bilimsel sebebi anlamak için araştırma yaptılar. Yapılan araştırmalarda köpeklerin aslında sahiplerinin davranışlarına göre ekranlara baktığı anlaşıldı.

Evinizde beslediğiniz bir köpeğiniz varsa, sizinle birlikte televizyon izlediğini ve bilgisayarın ekranını takip ettiğini pek çok kez fark etmişsinizdir. Peki bunun sebebini biliyor musunuz? Bilim insanları yapılan araştırmalar sonucunda, köpeklerin ekranlara neden ilgi duyduğunu bilimsel olarak açıkladılar.

Araştırmaya geçmeden önce köpeklerin görme duyularıyla ilgili ufak bir açıklama yapmak gerekirse, hareketli nesneleri insanlardan daha hızlı bir şekilde anlayabilen köpeklerin gözlerinde iki renk bulunuyor. Bunlar sarı ve mavi. Renk körü olarak adlandırsak bile köpekler aslında tamamen siyah beyaz olarak görmüyorlar. Bunun yerine sarı, mavi ve yeşil olarak renkleri algılıyorlar.

Köpeklerin bir ekranı izlemelerinin tek sebebi görüntüler değil. Sesler de en az görüntüler kadar belirleyici ve köpekler bazı sesleri dinlemekten daha çok hoşlanıyorlar. Bunlar diğer köpeklerin sesleri ve köpeklere verilen komutlar olarak örneklendirilebilir. Görüntüler noktasına geldiğimizde ise seslere benzer şekilde tercihleri var. Bu tercihlerinden keyif alıp almadıkları ise henüz bilinmiyor.

Bilim insanları araştırmalar için aynı anda 3 farklı ekranı köpeklere izletmeye çalışmışlar. Köpekler 3 ekrandan hangisini izleyecekleri konusunda kararsız kalmışlar. Bununla birlikte sahiplerinin izledikleri ekranların, köpekler için daha belirleyici olduğu ifade ediliyor. Köpekler insanlar gibi konsantre olarak ekranlara bakmıyorlar ve sürekli bir gözleri sahiplerinde oluyor. Bu şekilde sahiplerinin o görüntüyü izlerken nasıl hissettiğinin köpekler için önemli olduğu düşünülüyor. Sahibinin eğlenerek izlediği bir görüntü, köpekler için daha cezbedici oluyor.

Kaynak : https://www.inverse.com/article/55191-why-your-dog-likes-to-watch-tv
16
6
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
16
6
2
1
1