Aref'in Mısır'a Gitmesinden Sonra Akıllardaki Soru: Türkiye'de Yılan Zehri İçin Panzehir Yok mu?

58
16
6
5
3
Geçtiğimiz pazartesi günü kobra cinsi bir yılan tarafından sağ bileğinden ısırılan Aref Ghafouri'nin Mısır'daki hastaneye sevk edilmesi sonrası 'Türkiye'de panzehir yok mu?' soruları gelmişti. Bunun yanıtını vermeye çalışacağız.

Tüm dünyada zehirli olduğu bilinen 600'den fazla yılan türü mevcut. Toplam yılan türüne göre %25'in zehirli olduğu düşünülüyor. Ülkemizde ise zehirli olduğu bilinen yılan türü sayısı sadece 15 civarında. Bu yılan türlerinin hiçbirinin ölümcül zehirli olmamasına rağmen, uluslararası sağlık kurallarına göre panzehirleri bulunmak durumunda.

Türkiye'de bulunan 'engerek' türü yılanların panzehiri hastanelerin acil servislerinde bulunuyor. Ancak burada bir detay var; her hastane, kendi bölgesinde yer alan yılan türünün panzehirini barındırmak zorunda. Panzehirlerin saklama koşullarının çok zorlu olması ve ülkemizdeki yılan zehirlenmesi vakalarının da çok sık görülmemesinden ötürü bu konuda zaafiyetler olabiliyor. Bu durumda da hasta panzehiri bulunduran en yakın sağlık kuruluşuna sevk ediliyor.

Aref'in durumuna gelirsek... Aref'in ünlü bir sima olduğu için tabir-i caizse 'torpil' geçilerek yurt dışına gönderildiği bilgisi doğru değil. Eğer ülkede yaşanan bir zehirlenme sonrası gerekli panzehir bulunmuyorsa, hasta için gerekli panzehir anlaşmalı uluslararası kuruluşlardan temin ediliyor. Bu kuruluşlarda da panzehir yoksa, hasta acilen en yakın sağlık kuruluşuna sevk ediliyor. Kamuoyunun da birleştiği üzere bu vakada yaşanan tek sorun, bürokratik işlemlerin gereğinden fazla uzun sürmesi oldu.

Özetle Aref'i sokan yılan Türkiye'de bulunan zehirli yılanlardan biri değildi ve panzehirinin olmaması gayet normal. Burada Aref'in ihmalkarlığı, sürekli birlikte gösteri yaptığı bir yılanın panzehirini yanında bulundurmaması olmuş.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/turkiyede-yilan-zehri-icin-panzehir-yok-mu
58
16
6
5
3
Emoji İle Tepki Ver
58
16
6
5
3