Bilim İnsanları, Atlantik Okyanusu'nda Bir 'Bumerang Deprem' Keşfetti

30
3
2
1
1
2016 yılında gerçekleşen bir depremin sinyallerini inceleyen bilim insanları, depremin bir 'bumerang deprem' olduğunu tespit ettiler. Bumerang depremler, sıradan depremlerin aksine tek yönlü değil çift yönlü kırılma gerçekleştiriyorlar.

Özellikle Avustralya yerlileri ile eşleştirilmiş bir silah olan bumerang, fırlatıldığı noktaya geri dönmesiyle ünlü bir araçtır. Hatta bumerangın bu özelliği öylesine ünlüdür ki gönderildiği yere geri dönen pek çok şeye ‘bumerang gibi’ benzetilmesi yapılır.

Peki bumerang depremleri hiç duymuş muydunuz? Haklarında çok az bilgiye sahip olduğumuz depremler, tek yönlü kırılmalar sonucu oluşan standart depremlerin aksine ileri-geri olmak üzere iki yönlü bir kırılma gerçekleştirmektedirler.

Bumerang depremde kırılma hızı 16 bin km/s'e ulaştı

deprem

2016’da, Afrika anakarasından yaklaşık 900 kilometre açıkta Atlantik Okyanusu’nun dibindeki Romanche Kırığı Bölgesi’nde gerçekleşen 7,1 büyüklüğündeki depreme dair bulguları inceleyen bilim insanları, söz konusu depremin bir bumerang depremi olduğu sonucuna ulaştılar.

Denizaltı sismometreleri ve gözlem uyduları tarafından da tespit edilen depremin sinyallerini inceleyen bilim insanları, depremin ilk başta doğuya doğru tek yönlü bir kırılma gerçekleştirdiğini ancak daha sonra yön değiştirip hızlanarak batıya ilerlediğini tespit ettiler. Ses hızını dahi aşarak yaklaşık 16 bin km/s hıza ulaşan kırılma, insan yerleşiminin olduğu bir noktada son derece yıkıcı bir etki oluşturabilirdi.

deprem

Söz konusu depremin keşfedilmesi son derece büyük bir öneme sahip zira bilim insanlarının elinde şu ana kadar bumerang depremlere dair hiçbir bulgu yer almıyordu. Söz konusu deprem ile ilgili analizler, bumerang depremlerin insan yerleşiminin bulunduğu noktalarda gerçekleşmesi halinde neler olabileceğini anlamamızı sağlayabilir.

Kaynak : https://www.nationalgeographic.com/science/2020/08/weird-boomerang-earthquake-detected-under-atlantic-ocean/#close
30
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
30
3
2
1
1