İnsan Etkilerinin Korkunç Sonuçlarını Gösteren 'Soyu Tükenen Canlılar' Araştırması

54
17
4
3
2
İnsan faaliyetlerinin doğa üzerindeki etkisinin en yoğun olarak görüldüğü noktalardan biri, doğal yaşamının çeşitliliğiyle ünlü Avustralya fakat Avustralya, bu doğal çeşitliliğini yavaş yavaş kaybediyor.

İnsanların doğa düzenine ciddi zararlar verdiği artık kabul edilmiş bir gerçek. Dünyamıza olan tutumumuz; sadece bizim geleceğimizi değil, hayvanların ve bitkilerin yaşamını da tehdit ediyor. Bunun sonucunda da türlerin yok olması kaçınılmaz oluyor.

Avustralya’nın doğal yaşamındaki kayıpları takip altına almak büyük önem taşıyor. Şu ana kadar soyu tükenen canlıların kesin sayısı tespit edilemiyor olsa da en son yapılan geniş çaplı araştırmalarda, 1788’den bu yana Avustralya’ya özgü 100 canlı türünün soyunun tükendiği kesin olarak tespit edildi.

Açıklanan sonuçlar, Avustralya’da soyu tükenen canlı sayısının düşünülenden çok daha fazla olduğunu gösteriyor:

avustralya canlı

Tespit edilen soyu tükenmiş 100 canlı türü hakkındaki bilgiler, resmi kayıtlardaki listelerden elde edildi ama soyu tükenmiş birçok canlı, resmi kayıtlarda yer almıyor çünkü daha kayıt altına alma fırsatı bulunamadan soylarının tükendiği tahmin ediliyor.

On yıllardır birçok canlıdan da haber alınamıyor. Bilim insanları ve yerli halk tarafından bu canlıların da soyunun tükendiği tahmin ediliyor. Bu verilerden yola çıkarak yapılan tahminler; 1788’den bu yana soyu tükenen canlı sayısının resmi kayıtlardakinden yaklaşık 10 kat daha fazla olduğu yönünde.   

Canlıların tam olarak ne zaman soylarının tükendiğini hesaplamak basit bir işlem değil. Christmas Adası’na özgü 'skink' adlı orman kertenkelesi gibi Avustralya’ya özgü birkaç canlı türü dışında, birçok canlının ne zaman yok olduğu bilinmiyor. Yapılan tahminler; canlıların yok olmalarının büyük ölçüde devamlılık gösteren bir oranda olduğu yönünde.

Bundan yola çıkarak geçtiğimiz 10 yıl içinde Avustralya’da 3 canlının daha soyunun tükendiğini söylemek mümkün:

avustralya koala

Yaşanan bu kayıpların nedenleri arasında avlanma, aşırı nüfus artışı, küresel ısınma, doğal yaşam alanlarının katledilmesi ve Avustralya’ya yeni yerleşen insanların Avustralya doğal yaşamına ait olmayan hayvanları beraberlerinde getirmesi yer alıyor. Doğa dostu bir hayat sürdürmeyi başaramadığımız sürece soyu tükenen canlı sayısının da giderek artacak olması, insanlığın yüzleşmesi gereken bir gerçek.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-12-scientists-re-counted-australia-extinct-species.html
54
17
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
54
17
4
3
2