Belarus, IPv6 Protokolünü Resmiyete Döken İlk Ülke Oldu

29
8
2
0
0
Belarus, İnternet Protokolü’nün (IP) yeni sürümü IPv6’yı yasal olarak destekleyen dünyadaki ilk ülke oldu.

Belarus’ta faaliyet gösteren tüm internet servis sağlayıcıları, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, ağlarında IPv6 protokolünü desteklemek zorunda kalacak. 18 Eylül’de Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko’nun imzaladığı kararname ile yürürlüğe giren kanun, Belarus’u İnternet Protokolü’nün (IP) son sürümü IPv6’yı resmi olarak destekleyen dünyadaki ilk ülke yapacak.

Belarus, eski bir Sovyet ülkesi olmasına rağmen, Avrupa kıtasının en yeni ve en modern internet altyapılarından birine sahip. Ülkedeki internet servis sağlayıcıları, uzun bir zamandır IPv6 protokolünü test ediyordu. Şu anda Belarus’ta IPv6’nın kullanılma oranı ortalama yüzde 15; ancak söz konusu oranın yeni kanun gereği yeni yıla kadar önemli oranda artması bekleniyor. 

İlk olarak 1974 yılında Vint Cerf ve Bob Kahn tarafından orijinal iletim kontrol programında bağlantısız bir datagram hizmeti olarak tanıtılan IP, bir veya birden fazla IP ağındaki bir kaynaktan bir hedefe datagramların yönlendirilmesi ile çalışıyor.

IP'nin ilk büyük versiyonu IPv4 protokolü, 32bit biçimindeki IP adreslerini desteklerken, 2017 yılında resmi bir internet standardı olarak kabul edilen IPv6 protokolü ise 128bit'lik adresleri destekliyor.

Kaynak : https://www.zdnet.com/article/belarus-becomes-first-country-to-make-ipv6-mandatory-for-isps/
29
8
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
29
8
2
0
0