Bilim İnsanları, 2.500 Yıl Önce Yok Olan Devasa Bir Güvercinin İzlerini Buldu

44
7
4
4
0
Bilim insanları, günümüz modern güvercinlerinin atası olan dev bir güvercin buldu. Artık yok olan bu tür, 50 cm uzunluğa ve modern güvercinlerin 5 katı kadar ağırlığa sahipti.

Günümüzde var olan canlıların ataları bazen insanları şaşırtacak özelliklere sahip olabiliyor. Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışmada da benzer bir keşif gerçekleştirildi. New Mexico Üniversitesi'nden bilim insanları, Okyanusya'daki Tonga Krallığı'nda dev güvercin kalıntıları buldu.

Güvercinler, günlük hayatta şehirlerde sıklıkla rastladığımız hayvanlar arasında yer alıyor. Ancak Polinezya'da bulunan ABD'li bilim insanları, modern güvercinlerin Tongoenas burleyi olarak adlandırılan atasını keşfetti.

Modern güvercinden 5 kat daha ağır

tongoenas burleyi

(Tongoenas burleyi - sağda)

Bilim insanları tarafından keşfedilen bu modern güvercinlerin atası, 50 cm uzunluğa ve modern güvercinlerin 5 katı ağırlığa sahip. Günümüzde artık var olmayan bu türün günlük diyeti ise mango ve guava meyvelerinden oluşuyor.

Araştırmanın yazarlarından David Steadman, "Bu ağaçlardan bazıları büyük, etli meyvelere sahip. Büyük güvercinin tohumu geçerek tamamen yutması için adapte olmuş. Meyve yiyen güvercinler arasında bu kuş, en büyüğü ve diğerlerine göre daha büyük kanopi meyvesini yutabilir. Bunun için birlikte evrim gerekir" ifadelerini kullandı.

güvercin

Modern güvercinlerin atasının yok oluşu ise yaklaşık 2.850 yıl önce Polinezyalıların takımadalara yerleşmesiyle bağdaştırılıyor. Bu takımadalara yerleşen insanlar, yüz yıl içerisinde bu kuş türünün tamamen yok olmasına sebep oluyor.

Araştırmanın ortak yazarlarından Oona Takano ise Tongoeanas burleyi'nin yokluğunun uzun vadede Tonga adalarındaki yerel ağaçların hayatta kalma ihtimallerini tehdit ettiğini söylüyor. Takano, bu ağaçların tohum taşıyıcı olarak güvercinlere ihtiyacı olduğunu ancak günümüzde adalarda bulunan güvercinlerin bu büyük meyveleri yiyemeyecek kadar küçük olduğunu ifade ediyor.

Kaynak : https://sputniknews.com/science/202007251079980665-scientists-have-reportedly-discovered-remains-of-giant-pigeon/
44
7
4
4
0
Emoji İle Tepki Ver
44
7
4
4
0