Bilim İnsanları, Kahve İçmenin Neden İnsanların Tuvaletini Getirdiğini Açıkladı

28
6
2
2
0
Bilim insanları, kahve içmek ile tuvalet ihtiyacı arasındaki ilişkiyi açıkladı. Gerçeğin, varsayıldığı gibi kafeinle hiçbir alakası olmayabilir.

Kahve içen hemen herkes, kahvenin boşaltım sistemine olan etkisini biliyor. Kahve içtikten sonra bağırsak faaliyetleri artıyor ve normalden daha kısa sürede tuvalete gitme ihtiyacının ortaya çıkmasıne sebep oluyor. Bu kısmı biliyoruz, bilmediğimiz kısım ise bunun neden olduğu.

Şimdiye kadar artan bağırsak aktivitelerinden kafeini sorumlu tutan teoriler ortaya atılmış olsa da, ABD’deki Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar bu konuda farklı bir görüşü savunuyorlar. Üstelik araştırmacıların elinde bir de çalışma var.

Araştırmada, fareler kahve ile beslendi ve sonuç olarak, motilitenin (hareketlilik) arttığı ve bakterilerin baskılandığı ortaya çıktı. Bu sonuç hem kafeinli hem de kafeinsiz kahve için aynı oldu. Araştırmanın başındaki isim olan Dr Xuan-Zheng Shi, üç gün boyunca kahve ile beslenen farelerin ince bağırsak kaslarındaki harekette artış gözlendiğini açıkladı.

Araştırmacı, bu sonuçların kafeinden bağımsız olduğunu, kafeinsiz kahvenin de aynı etkileri gösterdiğini söyledi.

Kahvenin etkilerini anlamak için, hayvanların katı atıklarını bir petri kabında inceleyen araştırmacıları, dışkıların yapısındaki değişiklikleri ortaya çıkardı. Sonuçlara göre kaba alınan dışkıdaki bakteriler, kahve ile temas ettikleri zaman baskılanıyor.

Araştırmacılar, bu sonuçların ışığında kahvenin kabızlık tedavisinde kullanılabileceğini söylüyorlar. Yine de sonuçların tamamen geçerli kabul edilebilmeleri için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/science/drinking-coffee-makes-you-need-16171579
28
6
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
28
6
2
2
0