COVID-19'a Göre Onlarca Kat Daha Ölümcül Yeni Salgın Kapıda: NeoCoV Virüsü Hakkındaki İlk Araştırmanın Sonuçları Açıklandı

76
55
19
9
5
Çinli bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, COVID-19'a neden olan Sars-CoV-2 virüsünden daha ölümcül bir koronavirüs türünün insanlara bulaşma riski taşıdığını ortaya koydu. Ayrıca bu virüsün MERS-CoV-2 kadar ölümcül olabileceği, günümüz aşılarının da virüse karşı etkisiz olduğu belirtildi.

COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 isimli koronavirüs türü, Omicron varyantıyla birlikte tüm dünyada yeni vaka sayılarına imza atmaya devam ederken, diğer koronavirüs türleri üzerinde de çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Wuhan Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi Biyofizik Enstitüsü’nden bir grup araştırmacının yaptığı yeni çalışmaysa korkutucu bir bilgiyi ortaya koydu.

Henüz akran değerlendirilmesinden geçmemiş, bir önizleme olarak yayımlanan araştırma, Güney Afrika’da görülen ve ‘NeoCoV’ olarak isimlendirilen bir koronavirüs türüne odaklanıyordu. Şu anda yalnızca yarasalarda tespit edilen, fakat daha önce insanlarda da görülen MERS-CoV virüsünün en yakın akrabası olan bu virüsün insana bulaşabileceği ortaya kondu.

Günümüz tedavileri ve aşıları etkisiz, Sars-CoV-2’den onlarca kat ölümcül:

virüs

Bilim insanları, paylaştıkları çalışmada NeoCoV ve onun en yakın akrabası olan PDF-2180-CoV isimli virüslerin bazı yarasa ‘Anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2)’ türlerini ve işin kötüsü, insan ACE2’sini bulaşmak için kullanabileceği ortaya kondu. Mikroskopla yapılan analizlerde virüslerin, diğer ACE2’den faydalanan virüslerden daha farklı bir şekilde ACE2 reseptörüne bağlandığı ortaya kondu.

Çalışmanın en önemli sonuçlarından biriyse SARS-CoV-2, yani bugün milyonlarca insanı etkileyen virüsü ve MERS-CoV-2’yi hedef alan antikorların bu virüsü ortadan kaldıramaması oldu. Yani günümüz aşıları ve tedavileri, bu virüse karşı etkisizdi. Ayrıca bilim insanlarına göre bu virüs, hem yüksek ölüm oranı hem de bulaşma oranıyla MERS-CoV-2 seviyesinde. DSÖ verilerine göre MERS-CoV virüsünün tespit edildiği hastaların %35’i hayatını kaybetti (2.468 pozitif vaka, 851 ölüm). Sars-CoV-2’deyse bu oran yaklaşık %1,40 seviyesinde (356 milyon toplam vaka/5 milyon 600 bin ölüm).

Bilim insanları, bu araştırmalarının "potansiyel bir biyolojik tehdidi" ortaya koyduğunu ifade etti.

 

Kaynak : https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.01.24.477490v1
76
55
19
9
5
Emoji İle Tepki Ver
76
55
19
9
5