Bilim İnsanları Örümceklerin Nasıl Uçabildiğini Açıkladı

32
5
3
0
0
Örümcekler hareket kabiliyetleri ile bilimin uzun senelerdir en çok dikkatini çeken canlıların başında geliyor ve en büyük soru da bu ufak kanatsız canlıların nasıl uçabildiğiydi.

Örümcekler, ördükleri incecik ağlar üzerinde hızla hareket etmeleri, uzak mesafelere zıplayabilmeleri gibi pek çok yetenekleriyle ünlüler. Bilim insanları da eklembacaklılar grubunun kanatsız üyelerinin bu enteresan yeteneklerini uzun zamandır araştırıyor. Her ne kadar bu yeteneklerin boyutu türden tüüre değişse de örümceklerin en yaygın görülen özelliklerinden biri de uçabilmeleri.

Bilim insanları son gerçekleştirilen çalışmada, örümceklerin uçabilmek için bir miktar ağı havaya bıraktıkları ve bu ağların havada bulunan akımı bir nevi balon gibi kullanarak hareket ettiği kanıtladı. Ancak bu daha büyük bir soruyu beraberinde getiriyor. Örümcekler hava koşulları değiştiğinde, örneğin fırtınalı havalarda neden bu 'uçma' işlemini gerçekleştirmiyor, bu değişimden ve olası kötü sonucundan nasıl haberleri oluyor?

Kritik bilgiler de bu sorunun ardından geliyor. Ekip, yaptıkları araştırmada örümceklerin havadaki değişimi tespit eden bir tür duyusal yetenekleri olduğunu keşfetti ve bu da örümceklerin pek çok davranışını açıklıyor. Atmosferde daimi olarak bulunan elektriksel alan, böcekler tarafından tespit edilebiliyor. Arıların ve birkaç böcek türünün bunu kullandıkları biliniyordu ancak örümceklerde de aynı yeteneğin olduğu bu araştırma gerçekleştirilene kadar bilinmiyordu.

Araştırma sırasında örümcekler için doğal ortamla eşdeğer bir alan oluşturuldu. Elektriksel alan olarak son derece dengeli olan bu ortamda örümcekler önce ön bacaklarını kullanarak rüzgarın yönünü ve hızını belirledi. Sonrasında da ters yönlü rüzgarın yokluğunda havada süzülebildi. Ancak örümcekler rüzgarsız atmosferde de elektriksel alan yardımıyla da uçabiliyorlar ve bu da araştırmanın en kritik bilgisi oldu.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-spiders-ballooning-electric-fields.html
32
5
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
32
5
3
0
0