Bilime Göre Çıplaklık İçeren Bir Fotoğraf Gördüğünüzde Beyninizde Neler Oluyor?

206
32
17
14
7
Sosyal medya kullanan herkes ister istemez çıplaklık içeren bazı görüntülerle karşı karşıya kalmıştır. Özel mesaj yoluyla gelen bu tür bir mesajı açtığınızda karşınıza çıkan bir fotoğrafa beyninizin nasıl bir tepki verdiğini bu yazımızda sizler için paylaştık.

Sosyal medya platformlarını kullanan herkes, ister istemez çıplaklık içeren bazı fotoğraflarla karşılaşabiliyor. Bu tür fotoğraflara karşı tepkiler, fotoğrafların kimden geldiğine ve fotoğrafları atan kişi ve fotoğrafın atıldığı kişi arasındaki ilişkiye bağlı olarak değişiyor.

İstenilen kişiden atılan bir mesaja verilecek tepki belki çapkın bir mesajken olur olmadık yerlerden gelen fotoğraflar hızlıca geçiliyor. Peki, çıplaklık içeren bir fotoğraf gördüğünüze beyninizde neler oluyor? Bazı araştırmalar, çıplaklık içeren fotoğrafların psikolojik bir etkisi olduğunu öne sürüyor.

Beyin, çıplaklık içeren fotoğraflara çok daha hızlı yanıt veriyor

çıplaklık

Öncelikle görsel işlemden bahsetmek gerekirse en başta ışık, gözümüzden geçiyor. Işık, gözün içerisinden geçtikten sonra retinada üretilen görüntü, beyine elektrik sinyalleri ile gönderiliyor ve bu aşamadan sonra sizin ne gördüğünüzü anlamanızı sağlıyor. Bu noktada beynin işlemi tamamlama hızı, gördüğünüz şeydeki etkenlere bağlı olarak değişiyor.

Araştırmacılar, çıplaklık içeren fotoğrafların, beynin algılama aşamasını çok daha hızlı gerçekleştirdiğini keşfetti. 2011 yılında yapılan bir araştırmada, 32 adet insana iki cinsiyetten insanların üç çeşit fotoğrafı gösterildi: Tamamen giyinik, yarı çıplak ve tamamen çıplak. MRI teknolojisi ile beyni inceleyen araştırmacılar, tamamen çıplaklık içeren fotoğrafların beyni diğer iki kategoriden de daha hızlı çalıştırdığını gördü.

Araştırmada keşfedilen bir başka şey ise kadınlar ve erkeklerin beyninin fotoğraflara verdiği tepkilerin farklı olması. Erkeklerin beyni, çıplak kadın fotoğraflarına daha güçlü bir tepki verirken kadınların beyni, iki cinsiyetin çıplak fotoğraflarına aynı yoğunlukta tepki veriyor.

Erotik fotoğraflar, dopamin seli salgılıyor.

2016 yılında yapılan bir araştırma, erotik fotoğraflara bakıldığında ventral striatum (beynin ödül işlemeden sorumlu kısmı) isimli kısmın devreye girdiğini gösterdi. Bununla birlikte beyin, fazla miktarda dopamin salgılıyor. Bu durum, kişinin iyi hissetmesini sağlamasının yanı sıra ilgilendiği şey için daha da istekli olmasına neden oluyor. Bir kişinin partnerinden çıplaklık içeren bir fotoğraf aldıktan sonra daha istekli cevaplar göndermesinin sebebi de buna bağlanıyor.

Peki istenmeyen bir fotoğraf alındığında beynin tepkisi ne oluyor?

İstemediğiniz birinden istemediğiniz bir çıplaklık içeren fotoğraf aldığınızda, genellikle kişiyi engelleyip geçersiniz. Bu durumda beyninizin aynı yoğunlukta dopamin salgılamadığını söylemekte fayda var. 2019 yılında yapılmış bir araştırmada, istenmeyen fotoğraflar alan kişilerin durumu incelenmiş. Bu kişilerin çoğu bu fotoğraflara maruz kaldıktan sonra psikolojik bazı sıkıntılara düştüğünü belirtiyor.

Kaynak : elitedaily.com/p/what-happens-in-your-brain-when-you-receive-a-nude-according-to-science-18800133
206
32
17
14
7
Emoji İle Tepki Ver
206
32
17
14
7