Bir Mucit, Jet Motorlu Kaykayıyla Manş Denizini Geçmeye Çalışacak

12
3
1
1
0
Fransız mucit Franky Zapata, 2016 yılında kırdığı rekordan sonra yeni bir rekor denemesine hazırlanıyor. 35 km'lik bir rota belirleyen ve Manş Denizi üzerinden geçmeyi planlayan Zapata, 20 dakikalık bir uçuş gerçekleştirmeyi deneyecek.

Uçan kaykayın Fransız mucidi Franky Zapata, jet motorlu kaykayıyla birlikte Manş Denizi'ni geçmeyi planladığını belirtti. Perşembe günü, Britanya ve Fransa arasındaki ilk uçağı uçuşunun 110'uncu yıl döneminde bu etkinliği gerçekleştireceğini belirten Zapata, Sangatte ve St Margaret's Bay arasında uçacağını belirtti.

Saatte 140 km hızla giden jet motorlu kaykayın 20 dakika içerisinde bu uçuşu gerçekleştirmesi bekleniyor. Tabii ki teoride bu olay fazlasıyla kolay olsa da Fransız mucidin işi oldukça zor. Suyla çalışan kaykayda yalnızca ayakta durmanın 50 ila 100 saat arasında zaman aldığını belirten Fransız mucit, geçtiğimiz günlerde yaptığı uçuşta kaykayın yapabileceklerinin yalnızca yüzde üçünü gösterdiğini belirtti.

uçan kaykay

Manş Denizi'ni geçmek için kaykayın yapabileceklerinin %99,9'unu kullanması gerektiğini belirten Zapata, başarı olasılığının %30 olduğunu düşündüğünü belirtti.

The Guardian'ın haberine göre kaykay 5 adet turbo motoruna sahip ve motorların her biri 250 beygir gücü üretebiliyor. Jet motorlu kaykay, üç parçadan oluşuyor: Kaykay, elle kontrol mekanizması ve Zapata'nın bir çeşit sırt çantası gibi giydiği yakıt tankı.

jet motor

Bu düzenekle 10 dakika boyunca uçuş yapabilen Zapata, yarı yolda yakıt dolumu yapmak zorunda kalacak. Zapata'nın kullanacağı rota kalabalık bir rota olduğu için normalde iki adet yakıt dolumu planlanmış olsa da bu sayı bire düşürüldü.

Fransız mucit Zapata, 2016 yılında 2.252 metrelik bir uçuşla dünya rekoru kırmıştı. Şu an yaklaşık 35 km'lik bir uçuşa hazırlanan Zapata, 2016 yılında kırdığı rekorun on katından daha fazla bir yolu kat edecek.

Franky Zapata'nın Fransa Geçit Töreni'ndeki performansını izlemek için aşağıdaki videoya tıklayabilirsiniz.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/7/22/20703462/flyboard-air-channel-crossing-england-france-franky-zapata-hoverboard
12
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
3
1
1
0