BM'den Korkutan Rapor: Deniz Seviyesinin Yükselme Hızı İki Kat Arttı

37
5
3
2
0
Birleşmiş Milletler'in (BM) yayınladığı rapora göre Dünya ısınmaya devam ettikçe deniz seviyesinin yükselmesi hızlanıyor. Araştırmacılara göre, deniz seviyeleri 20. yüzyıldan iki kat daha hızlı yükseliyor.

Küresel ısınma, Dünya'daki okyanus ve dağlara zarar vermeye devam ederken, deniz seviyelerinin hızla yükselmesine de neden oluyor. Birleşmiş Milletler’in bugün yayınladığı okyanuslar ve gezegenin donmuş bölgeleri ile ilgili yeni bir rapor, deniz seviyelerindeki artışın tahmin edilenden çok daha hızlı olduğunu ortaya koyuyor. 

BM’nin daha önce yayınladığı bir rapor, iklim değişikliği nedeniyle sanayi öncesi döneme göre Dünya'nın 1 derece ısındığını açıklamıştı.

iklim değişikliği

Bugün yayınlanan raporda da, “Okyanus daha sıcak, daha asitli ve daha az üretken. Buzulların ve buz tabakalarının erimesi deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor ve kıyılardaki aşırı olaylar daha da şiddetleniyor” denildi. Yayınlanan rapora göre bütün 20.yy boyunca deniz seviyesi 15 cm yükseldi. Deniz seviyeleri şu an ise 20.yy’da olduğundan iki kat daha hızlı şekilde, yılda 3.6mm artıyor.

iklim değişikliği raporu

Rapora göre, 2100 yılı için Paris Anlaşması’nda ortaya koyulan hedefler yakalansa bile deniz seviyeleri yükselmeye devam edecek. Ancak, anlaşmada koyulan hedeflere ulaşılamazsa deniz seviyelerindeki 60 cm’den fazla olabilir. Deniz seviyelerindeki bu değişim yaklaşık 1 milyar insanı etkileyecek.

Rapor üzerinde çalışma yürüten bilim insanlarından Debra Roberts, küresel ısınmanın ekosistemleri ve kaynakları etkilediğini açıkladı. Roberts, gerekli önlemler alınırsa 2100 yılına kadar 2 derece artması beklenen sıcaklığın daha aşağı düşürülebileceğini belirtti. 

Kaynak : https://www.politico.eu/article/un-report-warns-of-accelerating-sea-level-rise-in-a-warming-world/
37
5
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
37
5
3
2
0