Büyük Gemiler Kötü Hava Koşullarında Nasıl Oluyor da Batmıyor? İşte Arkasındaki Hayranlık Duyulası Mühendislik

5
4
1
1
1
Gemi seyahati, tarih boyunca en eski ulaşım yöntemlerinden biri olmuştur. Geçmişte sık sık batan bu dev yapıtlar, bugün nasıl oluyor da kötü hava koşullarına karşı göğüs gerebiliyor?

Denizcilik tarihi boyunca gemiler birçok korkutucu fırtına ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak günümüz gemileri âdeta birer deniz kalesi gibi kötü hava koşullarına direnebiliyor.

Peki bu devasa yapılar, fırtınalı denizlerde ve kötü hava şartlarında nasıl ayakta kalabiliyor?

Cevabı o kadar da kompleks değil.

Deniz Hava raporları

Modern gemilerin fırtınalardan kaçınma kabiliyeti, eski zaman gemilerinin hiçbir zaman erişemediği bir teknolojiye dayanıyor: hava raporları.

Gemi kaptanları, uydu ve tek taraflı telsiz radyo vasıtasıyla alınan gerçek zamanlı hava durumu raporlarıyla rotalarını çizebiliyorlar. Navtex makinesi gibi cihazlar, gemilere hücresel bağlantı bile olmadan güncel hava durumu raporları sağlıyor. 

Böylece olası kötü hava koşullarından uzak durmayı başarıyorlar. Bu durum hem geminin güvenliğini artırıyor hem de tehlikeli durumlardan kaçınmayı mümkün kılıyor.

Kötü hava koşullarında gemilerin batmamasının bir diğer sebebi ise üzerlerinde taşıdıkları yük miktarı ve yapısal özellikleri.

modern gemiler çelik

Modern gemiler, eski dönem gemilerine kıyasla çok daha büyük ve ağır yükler taşıyabiliyorlar. Yüksek tonaj da geminin dengesini artırarak büyük dalgaların gemiyi devirmesini zorlaştırıyor.

Ayrıca modern gemiler, güçlü ve ağır çelikten yapılır. Bu da onların gövdelerini, hasara karşı daha dirençli kılar.

Yüklerin dengeli bir şekilde dağıtılması ve güçlü çelik gövdeler sahip olması, gemilerin fırtınalı denizlerde sağlayan en önemli etmenler diyebiliriz.

Gemi limanda iken veya açık denizdeyken fırtınalara karşı alınan önlemler de hayati öneme sahip.

güvenli limanlar

Gemi fırtınaya yakalanırsa korunaklı limanlarda demirleyebilirler ancak çok ciddi bir fırtına varsa dalgalarla sürüklenip limana zarar vermemesi için açık denizlere çıkması yani limandan ayrılması istenebilir.

Açık denizde ise gemi kaptanları, fırtınanın en sakin tarafına doğru manevra yaparak gemiyi korumaya çalışır.

gemi mühendisliği

Kısaca modern gemilerin kötü hava koşullarında batmama yeteneği, yüksek mühendislik standartları ve ileri teknoloji kullanımları sayesinde mümkün oluyor.

Devasa yapılar, doğanın en şiddetli koşullarında bile yolcularını ve yüklerini güvenle taşıyabilmek için tasarlanmış durumda. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

5
4
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
5
4
1
1
1