Dünyanın En Köklü Üniversitelerinden Cambridge'in Kölelik Ticaretinde Rol Oynadığı Ortaya Çıktı

20
8
3
1
0
Cambridge Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırma, üniversitenin kölelik ticaretinde aktif rol oynadığını ortaya çıkardı. Yönetim, geçmişindeki hatalar nedeniyle yeni uygulamalara imza atacağını açıkladı.

Dünyanın en köklü üniversitelerinden birisi olan Cambridge Üniversitesi, bugün çarpıcı bir araştırmayla gündeme geldi. Üniversitenin rektör yardımcısı Stephen Toope tarafından oluşturulan bir ekip, üniversitenin kölecilik geçmişini araştırdı ve tartışmalı bir sonucu ortaya koydu.

Üniversitenin kendi tarihini inceleme üzere oluşturulan “Kölecilik Mirası Danışma Grubu” ekibi, üniversitenin tarihi boyunca köle çalıştırmadığı sonucuna vardı. Fakat üniversite hiçbir zaman bir 'köleye' sahip olmamış olsa da geçmişte köle ticareti yapan kurum ve bireylerden fon aldığı ortaya çıktı.

Cambridge, köle ticaretinin kolaylaştırılmasında rol oynadı:

cambridge üniversitesi

Ekibin ‘Kölecilik Mirası’ adlı raporunda paylaştığı bilgilere göre Cambridge’in kolejleri, Doğu Hindistan Şirketi ile yakın ilişkilere sahipti. Bununla birlikte Royal African Company adlı şirket de Cambridge ile ilişkilere sahipti. Bu iki şirketin de köle ticaretinde aktif oldukları biliniyordu.

Üniversite, bu iki şirketten bağış almakla birlikte köle ticaretinde faaliyet gösteren başka bir şirket olan ‘South Sea Company’ye de doğrudan yatırım yapmıştı. Üniversite tarafından paylaşılan rapora göre bu ticari faaliyetler, köle ticaretinin kolaylaştırılmasına yardımcı olmuş, üniversiteye de finansal açıdan birçok fayda sağlamıştı.

Cambridge, kendi geçmişindeki hataları için harekete geçecek:

cambridge üniversitesi

Üniversite, bu raporla birlikte geçmişindeki hataları telafi etmek için harekete geçeceğini de açıkladı. Buna göre Cambridge, köleciliği araştırmak üzere bir merkez kuracak, Karayipler ve Batı Afrika ülkelerindeki üniversitelerle mevcut ilişkilerini güçlendirecek.

Ayrıca Britanya vatandaşı olan siyahi öğrenciler ve Afrika ve Karayip ülkelerinden öğrencilere sunulan yüksek lisans burslarının sayısı artırılacak. Siyahi akademisyenlerin başarıları ve katkılarını simgeleyen bir sanat eseri de sipariş edilecek.

Öte yandan üniversite, İsa Fakültesi’nin Royal African Company’ye yatırım yapan Tobias Rustat’ın anısına dikilen heykeli kaldırma başvurusunu reddetti.

Kaynak : https://www.reuters.com/world/uk/university-cambridge-says-it-gained-slave-trade-2022-09-22/
20
8
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
8
3
1
0