Cep Telefonunuzu Kimlik Hırsızlarından Korumak İçin Alabileceğiniz Basit Ama Etkili Önlemler

25
5
3
1
0
Akıllı telefonlar geliştikçe, içine yüklenen bilgilerin miktarı da giderek artıyor. Bu da doğal olarak kişisel verilerinizin gizliliğine karşı bir risk oluşturuyor. Peki, cep telefonunuzu kimlik hırsızlarından korumak için yapabileceğiniz şeyler neler?

Akıllı telefonlara her geçen gün daha fazla bilgi ekliyoruz. Her gün, bizim daha eksiksiz bir dijital temsilcimiz hâlini alıyorlar. Banka hesapları, sosyal medya hesapları, şifreler, notlar, uygulamalar, fotoğraflar ve videolar, size ait tüm detaylar akıllı telefonumuzda yer alıyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi bunun anlamı oldukça açık: Telefonlar, kişisel gizliliğiniz ve kimliğiniz için büyük bir risk oluşturuyor. Peki, akıllı telefonları kimlik hırsızlığına karşı nasıl koruyabiliriz? Bu sorunun birkaç yanıtı bulunuyor. Gelin, tüm bu yollara daha yakından göz atalım.

Akıllı telefonunuzu hırsızlığa karşı koruyun:

Akıllı telefon aracılığıyla kimlik hırsızlığını en aza indirmenin ilk adımı, olası bir hırsızlık vakası riskini en aza düşürmekten geçiyor. Örneğin araçtan ayrılmanız gerekiyorsa ve cep telefonunuzu yanınıza almak istemiyorsanız, telefonu asla görüş alanında bırakmayın. Telefon görüş alanı dışındaysa, risk seviyesi de en aza iner. Saklamak için torpido gözlerini veya koltukların altını tercih edebilirsiniz.

Telefon hırsızlığı söz konusu olduğunda kullanılan taktiklerin de farkında olmalısınız. İnanmayacaksınız ama bunun için çeşitli taktikler var. Bir örnek vermek gerekirse sokakta yürürken ansızın biri saati soruyor. İlk tepkiniz saati kontrol etmek için elinizi cebinize atıp telefonu çıkarmaksa, bu sizi riske sokar. Böyle durumlar için saat kullanmak veya yanıt vermeden yolunuza devam etmek iyi bir fikir olabilir.

Kimlik hırsızlığına karşı ne yapmalı?

Bunlar, günlük hayatta başınıza gelebilecek bazı olayların kısa bir özetiydi. Bu tür basit ama etkili önlemler alarak telefon hırsızlığı riskini en aza indirebilirsiniz. Peki, telefonunuz çalındığında olası kimlik hırsızlıklarının önüne nasıl geçebilirsiniz? Gelin, bir de bu durum için alabileceğiniz önlemlere bakalım.

1. Telefonunuzu şifreleyin:

Çalınma durumlarında doğru kimlik doğrulaması olmadan verilere erişilemeyeceğini unutmayın. Tüm mobil platformlar bir şifreleme seçeneğiyle gelir, bunu nasıl etkinleştireceğinizi öğrenmek için zaman ayırın. Böylece telefonda saklanan tüm verileri, yalnızca doğru kimlik bilgileriyle okunabilen bir forma dönüştürürsünüz.

2. Güvenli kimlik doğrulama:

Çoğu akıllı telefonda yüz tanıma, parmak izi tarayıcı, şekil veya rakamlardan oluşan güvenlik önlemleri yer alıyor. Dört haneli PIN'lerden ve şekillerden kaçının, bunlar ekranda parmağınızın izini bırakır. Rahatlık ve güvenlik için, parmak izi tarayıcısını kullanabilirsiniz.

3. Uygulama kilitleme araçlarından faydalanın:

Telefonunuz çalınırsa ve bir şekilde erişim kazanılırsa e-posta, fotoğraflar ve mesajlar gibi bazı uygulamalar, sırlarınızı ortaya çıkarabilir. Bir uygulama kilidi yükleyerek hassas uygulamalarınız için ayrı ayrı şifreler oluşturabilirsiniz.

4. Hırsızlığa karşı koruma uygulamaları yükleyin:

Uygulama mağazasından yükleyebileceğiniz bir uygulama ile telefonunuzu hırsızlığa karşı daha güvenli bir hâle getirebilirsiniz. Bu tür uygulamalar telefon şarjdan çıkarılırsa, taşınırsa veya SIM kart yetkisiz olarak değiştirilirse alarm vererek sizi uyarabilir.

5. Çalınan telefonu bulun ve silin:

Android'de 'Cihazımı Bul', iOS'ta ise 'iPhone'umu Bul' özellikleri böyle durumlarda hayat kurtarıcı olabilir. Bu uygulamalar aracılığıyla kaybolan telefonunuzu uzaktan kilitleyebilir, ekrana bir telefon numarası göndererek telefonu bulan kişiyle iletişime geçebilir veya cihazın hafızasını uzaktan kolayca silebilirsiniz.

Tüm bu yöntemler, akıllı telefonunuzu yetkisiz erişime karşı korumak için kullanılabilir. Bunlardan herhangi birini kullanmak istemiyorsanız, en azından işletim sisteminin telefon bulma hizmetini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/your-phone-is-you-how-to-protect-your-device-from-id-theft
25
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
5
3
1
0